08.11.2023

08.11.2023 г.

 

 

ДО 

Г-ЖА ИВАНКА ШАЛАПАТОВА
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА 

Г-Н АНДРЕЙ ЦЕКОВ
МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО 

Г-Н РУМЕН РАДЕВ
МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА 

КОПИЕ ДО:

Г-Н АЛЕКСАНДЪР ЙОЛОВСКИ
МИНИСТЪР НА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ

ОТНОСНО: Проект на Наредба за критериите, условията и реда за определяне на статут на домакинства в положение на енергийна бедност и на статут на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия публикуван за обществено консултиране  

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Българската стопанска камара изразява подкрепа за положените усилия за своевременното регламентиране на критериите, условията, реда и отговорните институции за определяне на статута на домакинства, в положение на енергийна бедност, и на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия (ДПЕБУКСЕЕ), както и за изграждане на ефективна обслужваща информационна система. С това ще бъдат осигурени една част от необходимите условия за защита и финансова подкрепа по необходимите програми за подпомагане, в съответствие с предвидените изменения и допълнения на разпоредбите на Закона за енергетиката – ЗЕ (вкл. новия чл. 38д, регламентиращ приемането на наредбата), приет на 05.10.2023 г., впоследствие върнат за ново обсъждане в Народното събрание съгласно Указ № 192 от 18.10.2023 г. на Президента на Република България. Наред с прилагане на други съпътстващи мерки, вкл. за подобряване на регулаторната среда, ще бъде улеснена либерализацията на пазара на електроенергия, декарбонизацията на икономиката, подобряване на енергийната интензивност и независимост, както и на сигурността на енергийните доставки. 

Едновременно с това, обръщаме внимание, че повече от 17 (седемнадесет) месеца  специализиран консултативен орган на национално ниво работеше по подготовката на определение на параметрите на явлението „енергийна бедност“ в българския контекст, имайки предвид, че такова общоевропейско определение не е налично. В състава на специализирания консултативен орган, а именно - "Комисията за енергийна ефективност и преодоляване на енергийната бедност" към Консултативния съвет по Европейската зелена сделка, създадена с ПМС №86 от 30.04.2020 г. (изм. и допълван, вкл. с ПМС 108 от 31.05.2022 г.), бяха представени експерти от национални институции (Министерството на труда и социалната политика, Министерство на енергетиката, Национален статистически институт и др.), работодателски и синдикални организации, неправителствен сектор, научни среди и др.

Наложително е да се отбележи и препоръчваме да се предприемат съответните действия за удължаване на срока за осъществяване на консултацията. Текущият 14-дневен срок е несъизмерим с важността и сложността на проблема, който не е бил обсъждан или рационализиран на национално ниво и засяга цялото население на страната.

Същевременно, обръщаме внимание на необходимостта от прецизиране и допълване на част от текста, вкл.:

  1. Отстраняване на все още съществуващите неясноти относно:
  • Процедура, която да регламентира удостоверяване на адресната регистрация на лицата в обхвата на наредбата (ДПЕБУКСЕЕ) по служебен ред или чрез представяне на удостоверение.
  • По отношение на чл. 7, ал. 4 от проектонаредбата следва да се изясни за какъв имот тя се отнася.
    • Предполагаме става въпрос за жилището, на адреса на което членовете на домакинството имат адресна регистрация по настоящ адрес;
    • Следва текстът на проекта да се допълни с "или друг документ/титул  за собственост, а ако лицето или нито един член на домакинството не е собственик на имота - и документ за правното основание за ползването/държането му".
  • в настоящия проектен вариант на наредбата не е определено какво означава терминът "домакинство". За съгласуваност между институциите и избягване на несъответствия в параметрите, имащи значение за формиране на политики на национално ниво, е препоръчително да се прилагат вече наличните дефиниции и определения, особено в случай, че имат общоприета същественост и съществуване на ЕС ниво. От тази гледна точка, предлагаме да бъде инкорпорирано в проекта на наредба предложението на НСИ да се дефинира терминът „домакинство“ като:

„Домакинство е едно лице, което живее в самостоятелно жилище, стая или част от стая и е на самостоятелен бюджет, както и две или повече лица, които живеят в едно жилище или част от жилище и имат общ бюджет, независимо дали имат, или нямат родствени връзки.

Лицата имат общ бюджет, когато споделят разходи за храна и средства от първа необходимост, разходи за издръжка на деца или други лица без доходи. Не е задължително да се изразходват общо всички средства на всички членове на домакинството, за да се приеме, че лицата са на общ бюджет.“ 

  1. По отношение на компетентния орган за определяне на статут на ДПЕБУКСЕЕ и за администриране на информационната система по чл. 11, ал. 1 на Наредбата.

Доколкото основен компетентен орган за изпълнение на държавната политика за социално подпомагане и предоставяне на социални помощи, с изграден капацитет, натрупан опит и развита териториална мрежа е Агенцията за социално подпомагане, в чл. 11, ал.1 последната следва бъде посочена поименно, като се регламентират нейните отговорности по изграждане и поддържане на информационната система. Същевременно, следва да бъдат инициирани незабавно мерки, вкл. финансирани от държавния бюджет за 2024 г., за укрепване на кадровия и финансов ресурс, снабденост с ИКТ и други необходими условия за изпълняване на новите функции от страна на Агенцията, предвидени с последните промени на ЗЕ и проекта на наредба.

  1. Информационна система по чл. 11, ал. 1.

Чл. 8, т.1 и 11, ал. 2 регламентират, че процесът на идентификация и определяне на ДПЕБУКСЕЕ стартира със заявяване от страна на заявители - кандидати (глава или представител на домакинство) за получаване на такъв статут. Това ориентира недвусмислено, че е необходимо изграждане на нов електронен административен регистър - част от регламентираната информационна система, съответстващ на изискванията на чл. 4а от Закона за електронното управление.

Във връзка с това, следва да бъде променен текстът на т. 6.3 от Частичната предварителна оценка на въздействието, в който се отбелязва, че приемането на наредбата не изисква създаване на нови регистри. Следва да бъде описан и начинът, по който новосъздаденият регистър ще бъде интегриран в общата регистрова инфраструктура.

Безпроблемното функциониране на информационната система и администриране на процедурите за определяне на статут на ДПЕБУКСЕЕ предполага наличието на действащ и ефективен режим на адресна регистрация по настоящ адрес. Известно е, че от повече от 30 г. съответната законова регламентация, правомощия на общините, МВР и ГРАО са обект на постоянна основателна критика от страна гражданите, неправителствения сектор, бизнеса и заинтересованите институции. БСК също е поставяла многократно този проблем във връзка с определянето на нова основа за такса битови отпадъци, необходимостта от надеждна информация и данни при планирането и предоставянето на публични услуги на общинско и национално ниво и по други поводи.  В тази връзка, следва да бъдат инициирани допълнителни мерки по полагането, а при необходимост и за промяна и допълване на приложимата нормативна уредба.

  1. Относно обхвата на бенефициентите със статут на ДПЕБУКСЕЕ.

Обхватът на бенефициентите, които са дефинирани като притежаващи статут на ДПЕБУКСЕЕ, следва да бъде допълнително прецизиран, с оглед недопускане на създаване на изкривени стимули и погрешна политика, насърчаваща допълнителната маргинализация на лица от уязвимите социални групи, вместо тяхната пълноценна интеграция в пазара на труда, чрез подобряване на образователното и квалификационно равнище, насърчителни мерки за заетост и др.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Относно определяне на статут на домакинства в положение на енергийна бедност
Добави мнение