На 1 октомври 2023 г. Механизмът за корекция на въглеродните емисии на границите (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM) влезе в началния си преходен период (2023—2026 г.). Крайният срок за представяне на първия доклад на СВАМ за вносителите се забави, поради трудностите, с които се сблъскаха деклараторите на СВАМ при представянето на първия си доклад. Преходният етап ще помогне на органите и икономическите оператори да натрупат опит и да установят проблеми със системата. Прегледът на функционирането на СВАМ по време на преходната фаза ще бъде завършен от Европейската комисия преди влизането в сила на окончателната система.

Във връзка с горното, Българската стопанска камара провежда анкетно онлайн проучване, което има за цел да събере информация за предизвикателствата, пред които са изправени икономическите оператори по време на преходния период, с оглед на предлагането на потенциални промени в системата.

Попълването на въпросника ще Ви отнеме не повече от пет минути.

Предварително Ви благодарим за отделеното време!

Попълнете въпросника ТУК до 15 април 2024 г.

***

За какво трябва да се подготвят производителите и вносителите на стоки и суровини от трети страни през преходния период и след влизането в сила на механизма?

  • До 31 март 2024 г. вносителите могат да подадат доклад към МКВЕГ за периода 01.10 – 31.12.2023 г. чрез опцията „отложено подаване", без да бъдат налагани съответните санкции.
  • От 01.04.2024 г. ЕК ще предостави на ИАОС информация за вносители, които не са подали доклад по МКВЕГ за посочения период. ИАОС следва да се свърже с тези вносители и издаде референтен номер за „отложено подаване“, като е възможно налагане на санкции.
  • До 30.04.2024 г. вносителите имат задължение да подадат доклад към МКВЕГ за периода 01.01 – 31.03.2024 г.
  • Съгласно Регламент 2023/1773, уреждащ преходния период, първите три МКВЕГ доклада могат да бъдат коригирани до 31.07.2024 г.

Една приблизителна оценка за очакваното въздействие на МКВЕГ върху българската икономика може да бъде получена чрез проследяване на общия внос и дела на основните държави-вносители от и извън ЕС за периода 2015-2022 г. по базата данни на Световния търговски център в Женева:

Желязо и стомана

Торове

Алуминий

Цимент

Ел. енергия


Механизъм за корекция на въглеродните емисии на границите (CBAM)
Добави мнение