09.11.2011

На 8 и 9 ноември 2011 г. в градовете Стара Загора, Бургас и Варна ще бъдат учредени първите три регионални центъра за оценка на компетенциите, в рамките на осъществявания от Българската стопанска камара по ОП „Развитие на човешките ресурси" проект.


Графикът за откриване на регионалните центрове за оценка на компетенциите е, както следва:

  • Стара Загора: 8 ноември, вторник, от 10.30 часа, в сградата на Стопанска камара - Стара Загора, ул. Екзарх Йнтим І № 28. За контакт: тел. 042 641141, 0878 63 02 03, 0878 255128, e-mail: sk_sz@sz.inetg.bg, Иван Ленков - изпълнителен директор на СК-Ст.Загора.
  • Бургас: 8 ноември, вторник, от 15.30 часа, в заседателната зала на Областна администрация - Бургас, ет.1. За контакт: тел. 056/ 840 850, 840 503, факс 056/ 840823, e-mail: cci-bs@bu.bia-bg.com, инж. Видка Вълчева - зам.-председател на ТИК-Бургас.
  • Варна: 9 ноември, сряда,от 10.00 часа, в заседателната зала на Стопанска камара - Варна, бул. Съборни 22. За контакт: тел. 052/ 622 304, 622 340, факс 052/ 601604, e-mail: isa_varna@abv.bg, Огнян Спасов - изпълнителен директор на СК-Варна.
  • Плевен: 9 ноември 2011 г., сряда, от 16.30 ч., в заседателната зала на Стопанска камара - Плевен, ул. Дойран 13. За контакт: тел. 0877205512, e-mail: ia_pleven@yahoo.com, Веселин Йотков - изпълнителен директор на СК - Плевен.


Проектът на БСК предвижда до 2013 г. да бъде изградена онлайн базирана Информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по сектори и региони.


Регионалните центрове за оценка на компетенциите ще координират и провеждат дейността по тестване на разработените от експертни екипи по проекта на БСК карти за оценка на компетенциите в предварително подбрани пилотни предприятия от региона. По този начин ще бъде подкрепено разработването и прилагането на професионалните стандарти за ключови длъжности за предприятията от отделните сектори на икономиката.


Изгражданата по проекта на БСК информационна система ще подобри връзката между бизнеса и системата на образование и квалификация, ще направи по-ефективни разходите за обучение и подбор на служители и ще даде възможност за признаване (удостоверяване) на знанията и уменията, придобити в практиката, без да е задължително те да са получени по пътя на формалното обучение.


Информационната система ще подпомогне и институциите в процеса на анализиране и прогнозиране на нуждите от работна ръка с конкретна квалификация и умения.


Не на последно място, чрез определянето на стандарти за професиите и длъжностите ще се покрият изискванията на европейския пазар на труда и българските специалисти ще могат да работят на същите позиции в европейската икономика, което ще повиши тяхната мобилност и адаптивност.


Повече за проекта на БСК, както и за ангажиментите на регионалните центрове за оценка на компетенциите, можете да научите по време на тяхното откриване, което ще стане в присъствието на отговорни представители на местната власт, териториалните поделения на институциите, ангажирани с проблемите на пазара на труда и квалификацията на работната сила, синдикатите, работодатели от региона, мениджъри „Човешки ресурси" и медии.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Отварят врати първите четири регионални центъра за оценка на компетенциите