06.11.2014

Възпитаниците на „Българско школо“ – училището, създадено от Сашо Дончев, председател на УС на БСК и собственик на „Овергаз инк.“ АД, ще посетят галерия „Униарт“, на територията на Нов български университет (НБУ), на 6 ноември 2014 г., четвъртък, от 15.30 часа.

Децата ще се запознаят с уникалната, единствена в страната ни, колекция от картини на стари фламандски майстори и съвременни български скулптори, дарена на НБУ от изпълнителния председател на БСК Божидар Данев.

В тайнствения свят на изкуството възпитаниците на „Българско школо“ ще бъдат въведени от проф. Ирина Генова – изследовател на картините на фламандските автори и автор на каталога с техните произведения. 

От изключително значение за развитието на детето са условията на средата, в която то израства, общува и живее. Човек не може да заобича онова, което не познава. Запознаването на децата с изкуството, с неговите неизчерпаеми богатства възпитава усет към красивото. Художествените впечатления, получени в най-ранно детство, са незабравими и остават отпечатък върху целия живот на човека“, казват инициаторите от „Българско школо“.

Инициативата е чудесен пример за ползите от дарителството и инвестициите в обществото. Две изцяло частни инициативи – едно училище и една галерия, си подават ръка, разширявайки възможностите на всяка от тях и създавайки пълноценна среда за развитие на детския мироглед.

Голямата радост и тръпка е споделянето. Споделяне с приятели и с непознати, с познавачи и с лаици, с уморени от зрелостта и с жизнени хора. Тази колекция е колекция на споделяне на радостта“, каза при откриването на галерия „Униарт“ през 2012 г. дарителят Божидар Данев.

Образователният проект „Българско школо" се стреми да съчетава духа на най-добрите възрожденски традиции, издържали проверката на времето, с модерните европейски методи на обучение. Част от програмата за обучение и възпитание на децата е създаването на възможности за пълноценен допир с изкуството“, обясни Сашо Дончев, създател на „Българско школо“, и изрази очакване, че срещите на децата с изкуството ще се превърнат в традиция.

Към момента в „Българско школо" се обучават 350 деца, като най-малките от тях са в детска градина „Слънчево зайче".

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

„Българско школо“ и галерия „Униарт“ си подават ръка за възпитание на децата чрез изкуство