13.06.2022

Картини от времето на Рембранд и Ниските земи в "УниАрт"

"Аз съм изпитал една голяма радост, когато съм купувал тези картини. И тази голяма радост трябва да се сподели, а няма нищо по-хубаво от това да се сподели с млади хора“ – това е обяснението на Божидар Данев (председател на БСК до 2018 г.) приживе, чиято колекция от художествени творби е в основата на единствената по рода си у нас университетска галерия "УниАрт" при НБУ. Това негово убеждение е дало и заглавието на настоящата изложба, с която галерия "УниАрт" отбелязва първатата годишнина от създаването си под ръководството на Анжела Данева. 

Куратор на изложбата "Тръпката и радостта на споделянето" – моменти с колекцията Европейска живопис е д-р Тодор Петев. Подборката за изложбата включва малко под 30 картини от т.нар. "Ниски земи" – Нидерландия, Фламандия, Белгия, има няколко немски и френски произведения. Те са събирани в период на повече от 10 години и са резултат от лични срещи на Божидар Данев с изкуството, разказва д-р Тодор Петев. Периодът на 16-17 век , когато се формира независима Нидерландия и се разделят католическа Белгия от протестантска Нидерландия, е преходен и много интересен, т.нар. "Златен век" на холандското изкуство, времето на Рембранд. А това, което е представено в колекцията, са картини, включени в ежедневния живот по един или друг начин, казва д-р Петев. Някои от тях визуализират поговорки, други представят жанрови сцени, които носят социално послание. 

Изложбата е разделена на 4 теми: портрети или ликове от миналото, жанрови сцени, пейзажи и поговорки и алегории. Има, например, една прекрасна картина, която доскоро е наричана "При бръснаря“, но се оказва, че представената на нея сцена всъщност е лечение на глупостта или изваждане на камъка на глупостта. Поговорката към нея е "Ако си се родил глупак, всяко лечение е безполезно“. Изложени са и два анонимни портрета от 16-17 век, но изключително качествено направени. Повечето произведения са правени за масовия пазар на изкуството, който започва да се развива по това време.

Изложбата може да се разгледа до 2 септември. 

"Тръпката и радостта от споделянето" – моменти с колекцията "Европейска живопис", създадена от Божидар Данев в галерия "УниАрт" на НБУ – разговор с Анжела Данева и Тодор Петев.

Чуйте повече от звуковия файл.

Дата: 13.06.2022

Източник: БНР

Прочетено: 798