08.05.2018

Галерия „УниАрт“ е единствено по рода си университетско изложбено пространство в България. В страната не е практика висши училища да разполагат със собствена колекция.

След откриването на 18 май 2012 година университетската галерия представя произведения от европейска живопис (17-18 век), дарение от семейството на Божидар Данев.

Част от актива на галерията са колекция „Съвременна българска живопис, в която намира място и сбирката от картини на Иван Кирков (1932 – 2010), и колекция „Съвременна българска скулптура“.

В годините галерията продължава да се радва на вниманието на своя основен дарител и през 2015 г. сбирката се обогатява с дарението „Портрет на Люба Габровска-Дюлгерова” – едно рядко произведение от художника Иван Ненов (1902-1997).

Днес във фонда на галерия „УниАрт“, благодарение на щедростта на г-н Божидар Данев, влизат нови седем произведения на известния български художник Генко Генков (1923-2006). Дарението включва пет пейзажа и два портрета от именития български автор с висока художествена стойност. Пейзажите разкриват специфичен почерк и дълбока човешка чувствителност на художник, който намира вдъхновение и упование в природната действителност. Безспорно, за ценителите интерес будят автопортрета и дамския портрет, част от дарените произведения.

Как художник с темперамента и колоритната личност на Генко Генков вижда себе си, а другите? И тук художникът е безкомпромисен, с неизменно точен замах на четката, с интензивна багра изгражда образа в полето на картината.

Дарените картини ще бъдат показани за първи път в галерия „УниАрт“ .

____________

Заповядайте на 08.05.2018 (четвъртък), 18:00 часа

Нов български университет, Галерия "УниАрт"

Ул. Монтевидео №21

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Галерия „УниАрт“ представя най-новото си дарение - портрети и пейзажи на Генко Генков (1923-2006)