На 28 май 2020 г. се навършиха две години от кончината на Божидар Данев - председател на Българската стопанска камара в продължение на четвърт век (1993-2018 г.).

На 28 май 2018 г. г-н Данев отлетя към звездите, но духът му остана завинаги в сърцата и мислите ни.Той остави трайна следа не само сред служителите и членовете на БСК, но и в обществото, като цяло. Винаги категоричното му присъствие няма как да бъде забравено. 

Нека отново всички негови приятели, близки, колеги, сподвижници си спомним с почит и много обич за този невероятен човек и професионалист!

Поклон пред паметта му!

______________

Ето какво споделиха част от участниците в книгата "Божидар Данев - познатият и непознатият":

Георги Стоев: Божидар беше оскъден на похвали и на високи оценки, но имаше добро възприятие за хората, с които общуваше. Уважаваше умните си противници, но ненавиждаше некомпетентната и агресивна простащина, която понякога ни заобикаляше. Имаше великолепно чувство за хумор и нерядко започвахме работния си ден в Брюксел с анекдоти, които разсмиваха всички и караха колегите ни от другите страни често и с усмивка да си спомнят за тях.

Даниела Бобева: Професионалният ми път често се кръстосваше с неговия, само че аз бях от другата страна – от страната на тези, които винаги бяха в неговия прицел – правителствата и държавните институции. Не харесваше (или поне не го показваше) нито едно правителство и въпреки това партнираше с тях. Искаше много, искаше всичко от тях, дори невъзможните неща. Някои правителства спечелиха от партньорството и новаторските му идеи.

Проф. Емил Попов: Мисля, че той събра пътищата на разума с тези на сърцето. Като скулптор, осъзнавам, че това е неизразимо богатство и привилегия, дадени на малцина. Делата, които Божидар извърши, като колекционер, меценат и дарител в областта на българската култура, му определят достойно място между дейците, които са работили за нейното оценяване и развитие.

Емил Хърсев: Струва ми се важно да добавя един щрих към най-малко познатата страна от дейността на д-р Божидар Данев - работата му като банкер. Още в края на 80-те години именно той беше представителят на Българска индустриална стопанска асоциация (БИСА) по съвместния проект с „Минералбанк“, който имаше за цел да осигури финансиране за иновативни проекти на малки до средни, но високо рентабилни и конкурентоспособни предприятия, чиято продукция е предназначена предимно за износ. Най-интересното в този проект е, че наистина даде старт на стотици производства, които бяха конкурентоспособни на световния пазар, сиреч отначало бяха насочени при пазара и работеха в пазарна икономика още в годините, когато цялото държавно стопанство беше централно и тоталитарно планирано.

Иван Нейков: Трима „за“ срещу 3 милиона „против“. Горе-долу това беше съотношението на „лагерите“, когато в края на 90-те години започнахме пенсионната реформа. В този труден период аз, като социален министър, имах неблагодарната задача да убедя трите милиона или като начало поне социалните партньори, че промяната на пенсионния модел и увеличаването на пенсионната възраст нямат никаква алтернатива. За мое щастие, Божидар Данев беше един от тримата. Той застана зад мен още в началото и остана там до края. През най-тежките години на реформите винаги съм разчитал на неговата обективност. Той беше човек, който умееше да излезе от чисто ведомствения си интерес и да обсъжда плюсовете и минусите на всяка нова социална идея от позицията на експерт. Данев беше визионер. Човек, който не просто вижда далеч зад ъгъла, а който може да поднесе на обществото тази своя представа за бъдещето така, че то да е в състояние да я преглътне. Може би най-трудният период за Данев беше този, в който на хората беше внушавана тезата за чорбаджията-изедник, за това, че работодател е мръсна дума, че изразът "мои работници" е ерес и смъртна обида към работническата класа. Божидар положи много усилия да промени това схващане и да убеди обществото, че именно работодателят е един от най-важните стълбове на пазарната икономика.

Кристиян Вигенин: Познавах Божидар Данев от първите си стъпки в политиката. Помня ангажираното му участие в дискусиите по управленските проекти на БСП в областта на икономиката. Беше от този тип хора, които знаят много, но никога не демонстрират превъзходството си. Често беше критичен, но не за да покаже, че идеите ти не струват и да те унизи, а обратно - да ти помогне да разбереш проблемите и да те издърпа нагоре. Той беше един от малкото хора, които винаги успяват да те изненадат с нещо и за които всеки път научаваш нещо ново.

Проф. д-р Лалко Дулевски: Божидар беше на първо място човек, широко скроен човек. Той беше изключително компетентен по икономическите въпроси и бъдещето на България, но също така ни смайваше с познанията и разбиранията си за изкуството. Това негово тънко познаване на българската духовност го издигаше над нас, извисяваше го в позицията на учител, на лидер. Когато по време на заседанията на ИСС Божидар Данев вземеше думата и изказваше своя идея, своя позиция, малцина имаха познанията и куража да влязат в аргументиран спор с него. Той винаги намираше най-точния израз, най-точното число, най-силния аргумент да защити тезата си. И в залата настъпваше мълчание. Караше ни да се замисляме над детайлите, над фактите и да гледаме по-далеч в бъдещето. Ето, това визионерство, новаторство, свобода и хоризонт на конструктивно мислене предизвикваше у мен, пък и у колегите ми от ИСС, респект към Божидар Данев. Такива хора рядко се срещат. И знаете ли защо Божидар Данев за мен ще си остане на своето място в заседателната зала на ИСС? Защото неговите предложения, идеи, неговата визия за България, за икономиката, за младите хора, за образованието, за технологиите са актуални и днес. И някак България му е длъжна. Длъжна е да се вслуша в гласа му и днес, и утре.

Лидия Шулева: Ако трябва първоначално да избера една характеристика за него, то тя би била авторитет. Божидар Данев винаги имаше сериозни и ясни аргументи и успяваше да защити своята позиция независимо от това с кого и по какъв повод е била срещата и това с годините го наложи като безспорен авторитет, не само в средите на социалните партньори, но и като цяло в бизнес средите. … В личен план ще го запомня като голям естет, с фино чувство за хумор и като човек, който обичаше живота и ценеше всяка секунда от него.

Радосвет Радев: Лесен е животът на онзи, който наследява позицията на слаб лидер, защото може да блесне с таланта, ума и фантазията си, правейки онова, което предшественикът му не е направил. Да бъдеш приемник на човек като Божидар Данев е тежка задача, защото той беше един изключително сериозен и голям мениджър на толкова сложна за управление организация, като БСК, при това в трудните 2-3 десетилетия на политико-икономически преход у нас. … Божидар не е само знаме на БСК – той е патриархът на българското работодателско движение в края на ХХ и началото на XXI век. Точно заради това е изключително трудно да бъдеш негов приемник – защото името на Божидар Данев задължава! … В същността си Божидар имаше пиетет към различните хора. Него го впечатляваха хората, които не са плакатни, не са написани предварително, не стигаш бързо до същността им. Жизнената му енергия беше насочена към това да търси и да очаква и утре да срещне интересен човек. … За едно нещо съм сигурен – всеки от хората, които ще поместят свои спомени и мисли за Божидар в тази книга, е белязан от благородството на контакта си с него. Обществото на хората, които почитат паметта и делото му, които носят спомена за мъдростта и харизмата му, са много повече от страниците на тази книга.

Проф. Сергей Игнатов: Това, което винаги ме е впечатлявало в личността на Божидар Данев, е пълното съответствие на личността с името му. Той беше Божи дар за хората, до които се докосваше много повече, отколкото за себе си. Щедростта на Божидар Данев и на семейство Даневи се превърна в неделима част от живота на НБУ. През 2012 г. в НБУ отвори врати Галерия УниАрт. По-голяма част от експонатите е дарение на семейството на Божидар Данев. При откриването на галерията Божидар Данев сподели: „Парите могат да се преброят, но изкуството не подлежи на броене. Голямата радост и тръпка е споделянето!“. Божидар Данев въплъти част от себе си в Нов български университет. Според древните египтяни, името на човека е активно същество, душа. Човек е жив, докато е живо името му. Божидар Данев със своето възрожденско присъствие и дух постигна тази максима приживе!

Ако искате да прочетете още мнения и спомени за Божидар Данев, както и избрани негови статии и интервюта, можете да закупите книгата "Божидар Данев - познатият и непознатият"от адрес www.Ik.bia-bg.com

Дата: 28.08.2020

Прочетено: 366