24.01.2018

Европейската конференция за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), Центърът за европейски политически изследвания (CEPS) и Националният институт за социални и икономически изследвания съвместно организират конференция за политиките за застаряване на работната сила, в Брюксел, на 24 януари 2018 г. 

Събитието ще предостави оживена платформа за обсъждане на променящата се демографска структура на работната сила в Европа и ще разгледа по-устойчиви политики за осигуряване на по-добро равновесие между професионалния и личния живот и условията на труд. Форумът ще се занимае и с неравенствата, свързани с разнообразието в положението на по-възрастните хора на пазара на труда, както и със здравето и продължителността на живота им. 

Конференцията засяга няколко елемента от "рамковото споразумение за активния живот на възрастните хора и междугенерационния подход", одобрено от работодателите и синдикатите от ЕС през 2017 г.

Конференцията ще обсъди и:

  • Поддържането на квалифицирана и здравословна работна сила е може би основно предизвикателство през следващите години, тъй като европейските общества продължават да остаряват.
  • Поддържане на способността да работите и да допринасяте за обществото до края на живота си
  • Проучете политиките, които могат да предотвратят такива отклонения, като се обърнете към равновесието между професионалния и личния живот и условията на труд

Сесия 1: Правилният баланс за по-дълъг трудов живот

Презентация ще очертае проблемите на равновесието между професионалния и личния живот в ЕС за по-възрастните работници, на база данните на Eurofound. Сесията ще се съсредоточи върху ефекта от по-дългия трудов живот върху домашните отношения в Обединеното кралство въз основа на работата в рамките на проекта FACTAGE. 

Сесия 2: Как да улесним по-дългия трудов живот чрез подобряване на условията на труд и здравето на възрастните хора?

Презентациите ще оценят условията на труд за по-възрастните работници и тяхното въздействие върху способността за удължаване на трудовия живот. Сесията ще завърши с оценка на политиките с особен потенциал за справяне с такива неравенства, като се съсредоточи върху схемите за частично пенсиониране като средство за улесняване на по-дългия трудов живот, адаптиране на работното време, за да отговарят по-добре на предпочитанията за работа сред по-възрастните работници. работят по-дълго, понякога извън законовата възраст за пенсиониране.

Регистрация на събитието

програма

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Конференция