15.02.2022

Българската стопанска камара, в партньорство с КНСБ, BusinеssEurope, ЕКП и представители на работодателски и синдикални организации от 5 страни-членки на ЕС, осъществява проект на тема „Социалните партньори заедно за дигиталната трансформация на света на труда. Нови измерения на социалния диалог, произтичащи от Автономното рамково споразумение по дигитализация “TransFormWork VS/2021/0014“.

В рамките на проекта, ще се проведе Национален информационен ден на 15.02.2022 г., от 11.00 до 17.00 ч., в хотел „Белчин Гардън“ (http://belchin-garden.com), с възможност и за онлайн участие. Събитието цели да запознае членуващи в БСК браншови организации и фирми с Автономното рамково споразумение по дигитализация, сключено между работодатели и синдикати на европейско равнище. Като член на BusinеssEurope, БСК е ангажирана в прилагането на споразумението на нивото на България.

В рамките на Националния информационен ден ще бъдат обсъдени ролята на дигитализацията в трудово-правните отношения, предизвикателствата и проблемите, както и необходимостта от промени в законодателството. За участие в събитието са поканени и представители на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), както и на ИА „ГИТ“.

 

ПРОГРАМА

11:00 -11:15 Представяне на проекта TransFormWorkИна Атанасова, мениджър на проекта, КНСБ 

11:15 – 11:30 Европейският социален диалог, Комитетът за социален диалог и ролята му по отношение на Европейските автономни споразумения - Мария Минчева, зам. председател, БСК и Величка Микова, национален секретар, КНСБ 

11:30 -12:00 Представяне на Европейското автономно рамково споразумение по дигитализация Мария Минчева, зам. председател, БСК и Величка Микова, национален секретар, КНСБ 

1. Процес на партньорство между работодатели и представители на работниците

2. Области на съвместна работа

  • Дигитални умения и осигуряване на заетост
  • Свързване и изключване
  • Изкуствен интелект и гарантиране на принципа за контрол от страна на човека
  • Уважение на човешкото достойнство и надзор  

12:00 – 12:15 Въздействие на дигитализацията върху трансформацията на трудовите отношения - погледът на държавата. Нуждае ли се трудовото законодателство от промени? – представител на МТСП (tbc) 

12:15 – 12:30 Изменя ли се практиката на ИА Главна инспекция по труда – какво показва контролната дейност във връзка с дигитализацията - представител на ГИТ (tbc) 

12:30 – 13:00 Представяне на резултатите от първия етап на изследването в рамките на проектаЛюбослав Костов, директор ИССИ, ръководител на изследователския екип по проекта 

13:00 – 14:00 Обяд  

Модератор: д-р Любослав Костов, проф. Елена Шойкова (изследователски екип по проекта) 

14:00- 15:30 Фокус групи (работодатели и синдикати) 

15:30 – 16:00 Кафе пауза

16:00 -17:00 Заключение и бъдещи дейности

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Национален информационен ден по проект “TransFormWork VS/2021/0014“