09.05.2023

На 9 май 2023 г., от 9.00 ч., в Гранитна зала, в сградата на Министерския съвет ще се проведе дискусия на тема „Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към Еврозоната“. Събитието се провежда по инициатива на Икономическия и социален съвет на Република България и е посветено на предизвикателствата пред страната ни по пътя към въвеждането на единната европейска валута. На откриването на форума приветствие към участниците ще поднесат Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет, Росен Желязков, председател на 49-ото Народното събрание на Република България, Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства, Методи Методиев, заместник-министър на финансите, Димитър Радев, Управител на Българска народна банка.

Своя опит и добри практики ще споделят и лектори от Хърватия и Прибалтийските държави, осъществили успешно процеса по присъединяване към Еврозоната. От българска страна в дискусиите ще участват още Станислав Попдончев, заместник-председател на БСК и председател на Комисията по икономическа политика в ИСС, Пламен Димитров, президент на КНСБ и заместник-председател на ИСС, Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“ и заместник-председател на ИСС и други, които ще разкажат повече за анализите и становищата, изготвени от Съвета за икономическите и социални предизвикателства пред бизнеса, гражданите и институциите, свързани с процеса на присъединяване. Икономическият и социален съвет е консултативен орган, който изразява волята на структурите на гражданското общество по теми свързани с дневния ред на обществото, а неговата мисия е да бъде партньор в управлението на държавата и да подпомага търсенето на съгласие, аргументи и компромиси, насочени към просперитет и справедливост за гражданите на РБ.

Представителите на медиите, които желаят да отразят събитието, но не разполагат с постоянен пропуск за сградата на Министерския съвет, могат да се свържат на тел. 0879 113759 или на мейл pr@esc.bg, за да им бъде осигурен временен допуск до залата.

 

 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Дискусия за присъединяването на България към Еврозоната