Високият процент на самоубийства в скандинавските страни не е довод да не се живее там, бе казано някъде. Щастието не е универсално, бе казано другаде. Доказаното обаче е налице – нарича се серотонин или хормон на щастието. Той регулира различни процеси в организма – телесната температура, апетита, настроението, качеството на съня...

Но какво общо има слънцето?

Светлината намалява количеството мелатонин, производен на хормона на щастието. Така, колкото по-продължително е излагането ни на светлина, толкова повече серотонин ни помага да се усмихваме.

Но не обогатявайки ни със щастие, слънцето спомага съществуването ни. Без голямата бяла звезда не бихме могли да бъдем, не и в този вид, който сме свикнали да се наричаме и обичаме.

Здравината на костната структура, белите кръвни телца и до днес зависими от количеството Витамин D в нашия организъм, отново се обуславят от жизнено необходимата ни слънчева светлина.

Известни са и много други ползи за човешкия организъм от „приема“ на витамин D, включително поддържане на здрави зъби. Немалък брой проучвания доказват, че може да предпази от заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор.

Наскоро списание Anticancer Research, позовавайки се на резултати от изследване на учени от университета в Небраска, съобщи, че слънчевите бани намаляват риска от няколко вида рак. Така се постави под въпрос уж категоричното твърдение, че слънцето е в основана на онкологични заболявания.

И все пак, прекомерното излагане на слънце не е полезно, както всичко в прекомерни дози, и изисква своите слънцезащитни мерки – съвети, които ежегодно чуваме от дерматолози в началото на всеки летен сезон.

Затова – внимателно със жаркото в лъчите и „Let the Sunshine In”!

Дата: 20.06.2019

Автор: Димитър Панев

Прочетено: 404