Димитър Арнаудов, управител на ЕЛПРОМ-ЕМЗ ООД

Здравейте, г-н Арнаудов! Разкажете ни повече за дейността на Елпорм ЕМЗ ООД?

Дружеството ни е специализирано в производството на токови измервателни трансформатори. Те са в серийно производство от 2000 г. и са одобрени от Българския институт по метрология. Произвеждаме и друга специализирана техника, а от 2017 г. стартирахме производството на зарядни станции за елекроавтомобили – в производство са станции от сериите „MAR CSM“, “VAL GSM“ и “mini VAL“. През април тази година станахме носител на наградата „Кубратов меч“, в категория «ЕКИПЕН ПРОЕКТ“, на Националната браншова организация за електрическа мобилност (ИКЕМ) за партньорски модел на зарядна станция и електрически велосипеди, ползвани в градски условия.

Защо избрахте тази ниша на пазара?

Допреди две години малко бяха хората, които вярваха, че пазарът на електромобили ще се развива толкова бързо. На зарядните станции тогава се гледаше като на нещо екзотично, поради малкия пазар на електромобили. От друга страна, не може да има големи продажби на електромобили, ако няма развита инфраструктура. Ето защо ние решихме да стартираме проектиране и производство на български зарядни станции. С течение на годините ги усъвършенстваме и подобряваме техните технически характеристики, като винаги се съобразяваме с потребностите на клиентите.

Нараства ли търсенето на зарядни станциии за електромобили?

През 2019 г. пазарът на електромобилите е коренно различен. Все повече се търсят и купуват такива автомобили. Купуват се, както нови автомобили, които за жалост са все още доста скъпи, така и употребявани, на около 15-40 хил. км, чиято цена е до три пъти по-ниска от тази на новите коли. В зависимост от марката и големината на батерията, тези автомобили могат да изминават от 150 до 300 км с едно зареждане. Такива коли са привлекателни за купуване, защото все повече градове в България приеха редица облекчения, вкл. освободени са от данъци и такси за паркиране в синя и зелена зона. Освен това, в много от специалните зони за паркиране в големите градове има изградени или в момента се изграждат зарядни станции, на които зареждането ще е безплатно. Всичко това прави инвестицията в този тип автомобил много изгодна, а това увеличава търсенето и купуването на електромобили, респективно – увеличава се и търсенето на зарядни станции. Все повече бензиностанции, хотели, ресторанти и други фирми искат да монтират такива зарядни станции, за да могат техните клиенти да се възползват от тях. И, ако до миналата година да монтираш на своя обект зарядна станция беше екзотика, то вече започва да се превръща в обичайна практика.

Как виждате бъдещето на пазара на този вид зарядни станции?

Почти всички големи общини в своите стратегии за развитие залагат купуването и монтирането на зарядни станции. При проектирането на ново строителство на фамилни, обществени сгради или паркинги също се залага изграждането на зарядна инфраструктура. Всичко това ни кара да очакваме още по-бурно развитие на пазара в следващите 1-2 години. Оптимисти сме и вярваме, че всичко това ще се случи, но по-важното е, че се прави с цел запазване чистотата на въздуха, в полза на идните поколения.

Дата: 20.06.2019

Автор: Александра Гинева

Прочетено: 947