29.08.2019

Компанията е сертифицирана по европейските екологични стандарти и одобрена от ЕС. Вече е въвела своите интелигентни системи в Италия и Испания.

На 29 август, в Българската стопанска камара се проведе среща с бизнес делегация на китайската компания “Alfa Bus”, придружена от българския съветник по търговско-икономическите въпроси към СТИВ Пекин – Стоян Николов.

Посещението бе инициирано от китайска страна, съвместно с Националната браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ, член на БСК.

В делегацията участваха президентът на “ALFA BUS” Хуанг Кун Да, шефът на борда на директорите Jianhao Wan, изпълнителният директор Nelson Wong и др.

Компанията е сертифицирана по европейските екологични стандарти и одобрена от ЕС. Вече е въвела своите интелигентни системи в Италия и Испания.

В срещата взеха участие главният секретар на БСК Добри Митрев, Иван Костов - главен секретар и член на УС на ИКЕМ, Веселин Христов – бизнес партньор на ИКЕМ.

Основна тема на разговора беше интересът от китайска страна за възможно производство на електрически автобуси в България. Компанията проучва пазара и готовността на местната индустрия, както и цялата гама от компоненти свързани с производството и търговията с електрически автобуси. “ALFA BUS” цели да разшири своята дейност и да пренесе опита си в електрическата мобилност и в България.

Заявени бяха сериозни намерения за значителни инвестиции в производството на електрически автобуси. Беше обменена информация за инвестиционния климат и степента на развитие на електромобилния пазар в България, индустриалните възможности, нормативната база и др..

„ИКЕМ има над 10-годишна история. Като представителна браншова организация за електрическа мобилност, ИКЕМ приветства проявения интерес от страна на “ALFA BUS” за производство в България. Страната ни има традиции в подобни производства, а вече години наред над 140 членове и партньори работят съвместно за напредъка на електромобилността в страната”, каза Иван Костов.

Освен огромния и невидим обем работа за насърчаване използването на ЕПС и зарядна инфраструктура в България, благодарение на ИКЕМ, бяха въведени нови специалности за обучение, нови икономически кодове за професии, направени бяха важни промени в нормативната уредба и стандартизация, създадоха се редица предпоставки за развитие на този нов икономически сектор - „Електрическа мобилност“.

ИКЕМ декларира готовност да сътрудничи активно в процеса на търсене на възможности за производство на електрическите автобуси на “Alfa Bus“ на територията на България.

Дата: 29.08.2019

Източник: БСК

Прочетено: 4837