Ако има тенденция, която ясно се откроява през 2019 г. в българската индустрия, то това са инвестициите на компаниите, които имат дългогодишно присъствие у нас. Няколко такива примера:

  • Биовет“ инвестира 293 милиона лева в завод за ветеринарни лекарства в Пещера;
  • Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани“ вложи близо 40 млн. лв. в производствения си център в Костинброд, като инвестицията се отличава с висококачествена бутилираща линия за PET бутилки, която е най-модерната във всички 28 държави в групата на Кока-Кола ХБК;
  • Монделийз Интернешънъл“ направи впечатляваща инвестиция в завода си в Своге, където откри нова линия за производство и пакетиране на шоколадови бонбони, която може да произвежда до 6 600 бонбона в минута, правейки я най-бързата в света в своя клас;
  • Беше открит първият новоразработен рудник в България за последните 40 години – "Ада тепе", разработван от "Дънди Прешъс Металс" в Крумовград;
  • Производителят на медицинска техника BTL Industries инвестира 20 милиона лева в нова фабрика в Пловдив;
  • Немската „Костал”, която произвежда електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия, откри разширението на завода си в Пазарджик и се очаква да наеме още 1000 служители;
  • Световният лидер в сферата на индустриалната автоматизация ABB откри петия си завод у нас – в Петрич, където ще се произвеждат продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане.

Всички от горепосочените компании имат дългогодишно присъствие на българската производствена сцена и местната екосистема им помага да подобряват резултатите си.

Наред с това, в България дойдоха и други индустриални инвеститори – немската железопътна компания Deutsche Bahn купи Вагоноремонтния завод в Карлово, „Одело България“ откри развоен център в София и завод за фарове край Пловдив, индустриалният и логистичен парк в Бургас расте с инвестиции от 14 предприятия, включително „Сигматек“, която вложи около 30 млн. долара в изграждане на производствен комплекс за самолетни части.

През 2019 г. имаше и производители, които прекратиха дейността си у нас – такива примери са производителят на тапицерии за автомобилната индустрия – ALC, най-голямата фабрика за сладолед у нас във Варна и производителят на кабелни системи "Зенон БГ" в Търговище. В голямата си част производствата, които прекратиха дейността си в България, са преимуществено с ниска добавена стойност и са чувствителни към повишаването на разходите за труд, както и други оперативни разходи.

На фона на разширяването на съществуващите инвеститори и пристигането на нови, продължава преструктурирането на българския експорт към средно и високотехнологичен.

Българската индустрия е тясно обвързана с немската, тъй като за пръв път през 2018 г. България изнася повече за Германия, отколкото внася. Въпреки това, немското индустриално производство се представя слабо през настоящата година и през част от месеците бележи спадове, дължими на забавянето в световната икономика, търговските войни и напреженията около очакваното излизане на Великобритания от ЕС.

В сложната икономическа среда, възможностите за българската индустрия са да се движи нагоре по веригата на стойността – от производството на компонент към завършен продукт, да търси нови пазари, партньорства и да инвестира в човешки капитал и развойна дейност.

Автор: Йонко Чуклев, зам.-председател на Професионална асоциация по роботика и автоматизация (PARA)

 

Дата: 16.12.2019

Автор: Йонко Чуклев, зам.-председател на PARA

Прочетено: 651