Екоиновациите са фокусът, около който е съсредоточено развитието на бизнеса в съвременните условия. Те водят до намаляване на разходите, възможности за растеж и превръщане на добрите идеи в успешна стопанска дейност. При разработването на екоиновациите в предприятията следва да се отчитат промените в законодателството и как тези промени биха допринесли за по-доброто бизнес развитие. За целта фирмите трябва да разполагат с добре подготвен и обучен персонал.

Българската стопанска камара, съвместно с партньори от Гърция, Кипър и Северна Македония, работи през последните години по проект „Разпространяване на знания за иновациите в околната среда с цел повишаване на конкурентоспособността на МСП” (SMecoMP), който има за цел именно разработването на международна платформа, чрез която ще се разпространяват знания за:

  • Управление на отпадъците
  • Възобновяеми енергийни източници
  • Производство на органични и екологични продукти
  • управление на замърсяването на въздуха
  • Зелени финансови продукти
  • Управление по околната среда

За да се изберат насоките на обучение, бяха проведени анкетни проучвания сред бизнес операторите - какви видове обучения са предпочитани от тях, съдържанието им и начина на провеждане.

Посочените по-горе направления се оказаха ключови за анкетираните, като начинът на обучение, предпочитан от по-голямата част от отговорилите, бяха за достъпни материали в интернет среда.

Управлението на отпадъците е един от най-широко използваните начини за въвеждане на иновации, стимулирано от приемането на пакет „Кръгова икономика“. С пакета се въвеждат редица изменения на Рамковата директива за отпадъците, Стратегията за пластмасите и подготовката на Директивата за пластмасите за еднократна употреба и намаляването на отпадъците в морската среда, което е предизвикателство за бизнеса като цяло.

На дневен ред са практически въпроси, с които бизнесът се сблъсква ежедневно - лошата инфраструктура, дейностите по управление на промишлените отпадъци - от тяхното създаване до окончателното им обезвреждане. В помощ на индустрията ще бъдат разработени следните теми:

• Изпълнение на целите и законодателната рамка; организация на институциите и човешките ресурси,

• Възстановяване на разходите и финансиране на услуги и инвестиции,

• Всички фази на техническото управление от събирането до окончателното оползотворяване или обезвреждане,

• Законодателна рамка на ЕС за управление на отпадъците, кръгова икономика.

Като отчитаме, че един от икономически най-достъпните начини за управлението на отпадъците е намиране на тяхната повторна употреба, БСК участва и в международна платформа за тяхното оползотворяване.

Повече информация за платформата за обучение можете да получите, като се свържете с нас на електронен адрес ios@bia-bg.com

Дата: 15.12.2019

Автор: Илияна Павлова

Прочетено: 2036