Скъпи читатели,

Този брой на Noblesse Oblige трябваше да събере и представи част от 40-годишната история на Българската стопанска камара - последните 20 години на XX в. и първите 20 години на XXI в.

Замислихме го още в началото на календарната година, с желанието заедно да си припомним забравеното, да съберем приятели и партньори, да разкажем за трудностите и успехите. Нещата, които не знаем един за друг, с които се гордеем, които ни тревожат, на границата между двата века.

Благодарение на личностите, които ще срещнете, докато четете броя, и благодарение на компаниите, които се включиха в това юбилейно издание, за малко, може би, ще се откъснете от действителността. Защото действителността към днешна дата е тревожна. Икономиката на България е под “тежката корона”, която наистина ще промени икономическата карта на целия свят. Как? Предстои да видим, докато се борим заедно!

Целта на този брой беше той да бъде юбилеен, да бъде като покана за рожден ден към всеки един от Вас. Сега целта е да бъде хапче за “отрезвяване”. Ще прочетете икономически анализи, в които не се споменава COVID-19, пожелания, в които “пази се!” е заменено от “ще работим!”, ще срещнете личности, които са създавали от нулата.

Ако за час поне си припомните, че икономическият живот протичаше нормално, доколкото е възможна тази нормалност в България, то това ще е най-хубавото тържество, което сме успели да организираме, по повод годишнината.

Скъпи, читатели, винаги съм искал думите ми да звучат актуално, сега, за 40-годишнината на БСК, си пожелавам, докато ги четете, те вече да са остарели и да сме се отърсили, с научените поуки от всичко, което се случи така бързо и промени за дни икономическата карта на Европа.

Историята на Българската стопанска камара е изпъстрена с препятствията и предизвикателствата на различни форми, режими и властимащи. Някой от тях забравихме, други искаме да забравим. Преживяла всички трудности на икономическото изграждане, БСК има в ДНК-то си рефлекса не само за оцеляване, но и за успех.

Фанфарите съпътстват всеки юбилей, на нашия фанфари няма да има. Най-тържественият химн ще бъде тишината, в която работим, и подкрепата, която си даваме.

В две неща съм убеден: Заедно ще преминем и през това, опирайки се на 40-годишния ни опит, и ще излезем много по-силни. Вярно е, че “Благоденствието разкрива нашите пороци, а бедствията - нашите добродетели”.

Приятно четене!

 

Радосвет Радев

Председател на УС на БСК

 

Дата: 21.04.2020

Автор: БСК

Прочетено: 409