С партньор като Българска стопанска камара ще успеем да реализираме успешно още много проекти в полза на обществото, категоричен е кметът на Община Бургас

 

Г-н Николов, кои са икономически силните страни на Бургас и как администрацията помага за развитието им?

Най-силната икономическа страна на Бургас са неговите млади хора и инвестициите в образование, които бяха направени последователно тук през последните близо десет години. Нашият град ражда и възпитава изключителни личности и професионалисти. Правим всичко възможно да ги задържим тук, защото квалифицираният служител е най-ценният икономически актив. Това кара инвеститорите да изберат едно място пред друго. Община Бургас подпомага местната икономика по много начини, но за мен най-важното е да продължим инвестициите в образование.

Кои сектори Община Бургас планира да насърчава и как?

Всички. Няма как да пренебрегнем туризма. Затова се стараем да привлечем гости от страната и чужбина с един привлекателен град с добра инфраструктура, интересни възможности за приятно прекарване на свободното време, с богата културна и спортна програма. Предложихме на леката промишленост евтини терени с отлични комуникации в Индустриален и логистичен парк и бизнес зоната в Българово. Там заработиха десетки нови предприятия. Сега обособяваме няколко нови индустриални зони, като най-много сме напреднали с тази при входа на комплекс „Меден рудник“. С IT и аутсорсинг секторите постигнахме прекрасни партньорски отношения и вярвам, че ги накарахме да почувстват Бургас като своя град. Няколко големи технологични компании отвориха офиси с общо 1000 служители тук през последните години. Вярвам, че през следващите няколко тази цифра ще се удвои.

Какво прави администрацията за да подобри диалога между местната власт и бизнеса? Мит ли е, че всички инвестиции зависят само от Общината?

Хората от бизнеса знаят, че вратата ми е винаги отворена. Те знаят много добре как да управляват своите инвестиции и нямат нужда от поучения, а от съдействие. Помагаме им по всички законови начини, най-вече с облекчени административни процедури. Стараем се и все повече електронни услуги да въвеждаме в Бургас.

През последните години дава ли "плод" добрата комуникация между администрация и бизнес? С кое се гордеете в тази насока?

Това, с което най-много се гордея, е когато тук стартира дейността си нов инвеститор и той наема бургазлии, завърнали се от София и други места, където преди са намирали по-добри условия за живот и работа. Имаме вече доста такива случаи, но искам да са повече.

Как отчитате сътрудничеството си с Търговско индустриалната камара в Бургас?

Винаги са успявали да помагат. Използвам случая да им благодаря за ползотворната ни съвместна дейност. За това, че защитават интересите на Бургас пред държавните, обществени и международни органи и организации. Търговско-индустриалната камара също има своята важна роля за подема на Бургас през последните години.

Общината на практика показа, колко ползотворно може да е сътрудничеството в посока образование – бизнес, чрез IT гимназията в Бургас. Дългосрочна перспектива ли е това?

Едно училище не се отваря, за да функционира десет години. То се отваря поне за век. А през настоящия век най-търсени в световен мащаб ще са компютърните специалисти. Е, ние в Бургас си имаме средно училище за програмисти, в чието настоятелство са най-големите ИТ фирми у нас. Те подпомагат обучението, после ще наемат завършилите ученици. Да, аз наричам това дългосрочна перспектива.

Чрез Меморандума за сътрудничество с БСК, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации получи ексклузивна помощ в много направления. Много благодаря на Българската стопанска камара и лично на г-н Радосвет Радев за това. Работата с хора, които виждат надалеч в бъдещето, е изключителна възможност за развитие на училището.

Пожелавам на БСК, като обединение на работодатели, да остане все така целенасочена в общия стремеж да задържим младите и образовани хора тук. Запазете отговорното си отношение към бизнеса. Ще продължа да разчитам на вашата ценна подкрепа по отношение контактите и деловите връзки на Бургас с потенциални инвеститори. Вярвам, че с партньор като Българска стопанска камара ще успеем да реализираме успешно още много проекти в полза на обществото.

Интервю на Дияна Бедросян

Дата: 20.04.2020

Автор: Дияна Бедросян, Дарик – Бургас

Прочетено: 808