ИСТОРИЯ

Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина е създадена от трима ентусиасти през есента на 2013 г. Тяхната мечта бе да създадат уникално и качествено българско вино, комбиниращо хилядолетните традиции с уникалността на Тракийската низина, по най-високите световни стандарти.

Намира се в местността „Балталък“ в землището на с. Ботево, общ. Тунджа, Ямболска област в подножието на възвишенията на Свети Илия. Избата се намира в лозаро – винарски район Тракийска низина (Южнобългарски).

Преобладаващият релеф в областта е равнинен с надморска височина 100-150 м., като се срещат и частично хълмисти терени, какъвто е примера със Свети Илийските възвишения.

Климатичните условия в района се обуславят от неговото географско положение. От преплитащите се влияния, с най-голяма сила етованапреходно-континенталниятклимат, характерензаГорнотракийскатанизина. Впо-слабастепеневлияниетонаЧерномореиСредиземноморието.

Агроклиматичните показатели в комбинация с канелено-горските почви по склоновете на Светиилийските възвишения са изключително подходящи за отглеждането на лозя.

 

ТРАДИЦИИ

Един от най-древните народи населявал територията на съвременна България е тракийският.

Около второто хилядолетие преди Христа Македония, Епир, Тесалия, Евбея, Етолия, Аргос, големи части от Аркадия и Ахея са принадлежали на тракийската цивилизация.

Исторически сведения и археологични находки доказват, че едно от първите места в света, където са се отглеждали лозови насаждения за производство на вино, е територията на България. В произведението „Илиада” на Омир се говори за плътното и сладко вино от тракийския град Исмарус. Гръцкият историк Ксенофонт описва пир на тракийския цар Севт, където виното се поднасяло ритуално в животински рог.

Хилядолетия преди напитката на боговете да открие дома си във Югозападна Европа, античните автори са описвали качествата на тракийския еликсир. Много от тях са вярвали, че култът за Бог Дионис е тръгнал именно от земите на древна Тракия към елинистичния свят.

В енциклопедия на виното на Оксфорд за родина на виноправенето е посочена Тракия.

Оттогава са ни останали безценните и уникални български сортове: Гъмза, Димят, Мавруд, Памид (най-древния български сорт), Червен Мискет и Широка мелнишка.

За първи път в историята е създаден декрет за подкрепа на лозарството през II век.

Виното има своето място и в обредите на православната църква. Приемането на християнството през IX век дава допълнителен импулс на винарството, придавайки нов смисъл на консумацията на вино.

Виното е любов, а любовта е вино.

 

За ВИНАРСКА ИЗБА „ШАТО БОТЕВО” | ТРАКИЙСКА НИЗИНА

В основата на Винарска изба „Шато Ботево“ е любовта.

С любов избрахме какви сортове лозя за вино да отглеждаме. Лозята на „Шато Ботево“ са с богата сортова структура. Отглеждаме Пино гри, Шардоне, Вионие, Совиньон блан, Траминер, Мускат, Гренаш, Пино ноар, Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Сира и Барбера.

Лозовите масиви, обработвани от избата, са близо 1000 дка. Отличават се със специфичен тероар и богата сортова култура. Посадъчният материал на винарната е селектиран лично от водещи европейски пепиниеристи.

С любов се грижим за лозята. С любов берем плодовете им. Внимателно, в точния момент, за да се изяви/проявикачеството на гроздето в полученото от него вино.

Шатото е със затворен цикъл на производство.

Винарната отговаря на най-високите професионални стандарти. Оборудванетоза обработка, стабилизация и бутилиране включва най-съвременните решения. Избата преработва собствено грозде.

С любов и грижа за природата е изградена пречиствателна станция, като процесът се проследява непрекъснато. Винарска изба „Шато Ботево“ разполага със собствена лабораторията, в която се правят регулярно проби. Избата инвестира в подготовката и квалификацията на специалистите си.

Виното освен напитка е част от културата и развитието на народите. Виното намира своето място не само в кулинарните навици, но и в медицината, козметиката, религията, литературата и изкуството. Виното присъства в Библията, в гръцката и римската митология, в тракийската култура.

С любов и понай-високите професионални стандарти създаваме нашето вино.

Винарска изба „ШатоБотево” създава качествено вино за различни вкусове чрез микс от купажни и сортови вина. В момента тя предлага четири серии – Ставен, Серенити, Филигран и Колекция, като основните серии са СТАВЕН и ФИЛИГРАН. Вината от серия Ставен са по-скоро свежи и плодови, докато тези от серия Филигран са по-наситени, плътни и отлежават по-продължително в над 600 нови бъчви от френски и американски дъб с различни степени на изпичане за червените и ферментация в дъбови бъчви за белите вина.

Новите звезди в асортимента на избата са новите серии КОЛЕКЦИЯи СЕРЕНИТИ.При Serenity преобладава свежо плодов аромат. Докато под марката Collection на практика са обединени селективно най-добрите вина на избата.            Тенденцията е на първа линия да излязат чисто сортовите вина, подчертавайки техните типични характеристики, за да бъдат лесно разпознаваеми с неподправен и запомнящ се аромат.

Вината на „Шато Ботево“ са със защитено географско указание „Тракийска низина”.

Горди сме, че виното, създавано от „Шато Ботево“, вече има своите ценители и почитатели. Избата макар и млада има редица престижни награди. Последните са от Фестивал на винарите „Вино и творчество 2019 г. – крепост „Туида”. Пино ноар & Мерло от серия Ставен, реколта 2015 и Пино Гри & Совиньон блан серия Ставен, реколта 2016 бяха отличени като най-добро червено и бяло вино.

През 2019 г. избата бе отличена от в. „Български фермер” за агроинвестиция на годината.

Във Винарска изба „Шато Ботево” вярваме, че правилно направено вино от внимателно селектирано грозде създава индивидуален и неповторим стил на самото вино.

Винарската изба е член на организацията „Приятели на селските райони” (FriendsoftheCountryside) и единственият български представител в сайта WelcomingEstatesWebsite.

Научете повече от сайта на избата:www.chateaubotevo.com

Дата: 28.08.2020

Прочетено: 491