Тази година Lidl отбелязва 10 години на българския паза. Каква е равносметката и какво предстои?

10 години са добър повод за равносметка за една компания, a лично за мен е период, изпълнен с различни емоции, от които научих много и съм благодарна за всеки миг. Ако трябва да обобщя най-важното, то е, че успяхме да спечелим доверието на нашите клиенти. Това беше голямото предизвикателство пред нас. Работихме с много отдаденост и професионализъм, за да накараме хората да ни повярват, да се докажем и да продължим да оправдаваме тяхното доверие всеки следващ ден.

През 2010 г. влязохме на пазара с нов бизнес модел, в основата на който са нашите собствени марки. С характерното за Lidl оптимално съотношение качество-цена успяхме да докажем, че тези две понятия не са взаимоизключващи се. Предложихме редица новости на пазара – от тематичните седмици през въвеждането на продуктови иновации, отличаващи програми за лоялни клиенти като книгите от нашите шеф готвачи, например, до предлагането на качествен текстил за дома и цялото семейство, наред с хранителните продукти.

За тези 10 години не отстъпихме от нашите принципи на отговорност, прозрачност и честност. Успяхме да съберем екип от съмишленици, с които споделяме тези ценности. Благодарение на хората – клиенти, служители, партньори – ние се развиваме и вървим напред. Те са нашият компас в динамично променящата се среда и потребителски нагласи. А, от своя страна, вече 10 години ние им отвръщаме с грижа и отговорност, като се стараем всеки ден да им даваме нови причини да избират нас.

Юбилейната за вас 2020 г. се оказа особено предизвикателна. Как се отрази COVID кризата – какви бяха трудностите, какво променихте и какви резултати отчитате?

Във време на криза най-ясно се доказва на практика, че грижата и отговорността, с които подхождаме към всичко в нашата работа, са единственият правилен и възможен подход. Именно затова фокусирахме целия финансов, човешки и логистичен ресурс, който допълнително вложихме, за да запазим основното, за което хората ни се доверяват – свежи и качествени продукти, добра организация и отношение, и най-вече - сигурност.

Наложи се да променим редица процеси, за да реагираме на промените, като само за месец непланираните материални разходи по този повод надхвърлиха 600 хил. евро. Най-спешно въведохме мерките за безопасност – дезинфектанти, маски, предпазни прегради на касите, включително осигуряване на имуностимуланти за всичките над 3000 служители.

Благодарни сме за професионализма на нашите доставчици, с които работихме рамо до рамо, за да гарантираме стоковите наличности и да адаптираме асортимента спрямо потребителското търсене.

Кризата се оказа тежък момент за българското производство. Затова, като дългогодишен партньор на българските производители вложихме допълнителни усилия, за да ги подкрепим. От началото на кризата въведохме близо 100 нови продукта от български производители. Идентифицирахме нови доставчици, реализирахме редица акции с български продукти, предприехме и мащабна кампания, с която да представим нашите български партньори и тяхното производство. В резултат отчетохме средно 33% ръст в плащанията към български доставчици за периода март-юни 2020 г., спрямо същия период на 2019 г. Въпреки COVID, успяваме да задържим, дори да отбележим малко над 9% ръст за първите 6 месеца в стойността на износа на български стоки в нашата мрежа в цяла Европа.

Кризата ни накара да преосмислим приоритетите си и по отношение на социалните ни инициативи. Затова се фокусирахме върху най-засегнатите общности - съвместно с Кауфланд България дарихме общо 300 000 лв. за респиратори в 8 регионални болници. Подкрепихме финансово Българска хранителна банка и дарихме продукти на възрастни хора в няколко общини и 4 детски интерната.

Какви са Вашите прогнози за бизнеса?

Ефектите на кризата са многостранни и широкоспектърни и засегнаха почти всеки сектор на икономиката. Хората ще продължават да се променят, начинът на живот – също. А ако искат да са успешни, бизнесите ще трябва да са гъвкави и адаптивни.

За нас, в Lidl, равносметката до момента е, че въпреки трудностите и извънредните разходи, не загубихме фокуса и вярната посока. Запазихме всички работни места и продължаваме да откриваме нови магазини. Ще продължим да работим, както и през първите 10 години, със същия заряд, професионализъм и отговорност.

 

Дата: 30.08.2020

Прочетено: 779