"Академия за местни предприемачи" е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителни региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра. Осъществява се от Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към Фондация Bcause, с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“, като част от програмата "Забавно лято, грижовна есен 2020".

Специално разработената програма включва три двудневни обучения в София, индивидуална работа по бизнес модел и бизнес план, и състезание за финансиране на част от проектите.

За първите четири години програмата е подкрепила 14 бизнес проекта с 99 000 лв. и менторска помощ. Сред финалистите през годините са семейната таханджийница в град Харманли “Атанас и фамилия”, получила голямата награда от 10 000 лв. през 2019 г., „Цветята на Камен” – стартиращ бизнес за производство и продажба на цветя в с. Орешник, общ. Тополовград, проектът „Старсийдс” за производство на натурална козметика за лице и тяло на Илияна Петрова и Никифор Никифоров от Благоевград, сладкарница „Sprinkles“ на Симона Недкова от Разлог, малката компания „Inner Beauty" в Хасково, която създава биокозметика с цветни есенции и органични масла, проектът за воден екотуризъм на капитан Румен Димов от Силистра и др.

Участието в Академията е напълно безплатно, а бизнес плановете се разглеждат и оценяват от жури. През годините в журито на конкурса са участвали авторитетни имена като: д-р Бойко Таков - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Диляна Якова - мениджър “Регулации и устойчиво развитие“ във „Филип Морис България“, Мартина Григорова - член на Борда на директорите на SIS Credit, Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Ивайло Лаков - журналист в Bloomberg TV, Константин Вълков - програмен директор на Националното ДАРИК радио, и др. 

Какво е мнението на членове от журито за инициативата "Академия за местни предприемачи"?

Светлана Дончева, директор на Центъра за управление на проекти към Българска стопанска камара: “Академията за местни предприемачи” е интересна възможност и полезна програма за развитие на предприемаческите умения на хора с добри идеи за малък и семеен бизнес. Инициативата е от малкото добри примери за корпоративна социална отговорност, изцяло насочена към тютюнопроизводителните региони в страната. Представените бизнес идеи от младите предприемачи бяха добре описани в инвестиционни проекти, част от които могат да защитят дори по-голямо първоначално финансиране.“

Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация Bcause: „Вече можем да твърдим, че „Академия за местни предприемачи“ е утвърдена програма за подкрепа на хора с идеи и мотивация да развиват бизнес в тютюнопроизводителните районите от Дунав до Родопите. Четвъртото издание ме срещна с убедително представени проекти, много блестящи очи и нараснала след обучението увереност. От сърце мога да препоръчам да ползвате младите инженери на Харманли, маркетинг услуги в Разлог, коуъркинг в Силистра и още да купувате оригинално кафе, сувенири и йога. Очакваме следващите академици, готови да осъществят идеите си!“

Михаил Дюзев, журналист в ДАРИК радио:Вече две години, в които съм жури на конкурса и се срещам с хората и проектите им, се чувствам малко странно, но най-вече изключително приятно. Странно, защото в работата ми като журналист съм свикнал да се обръща внимание на негативните новини и събития. Приятно, защото виждам целеустремени и нахъсани да успеят хора с проекти, които променят към по-добро средата, в която живеем. Такъв пример са младите хора от "Академия за местни предприемачи". Една от най-вдъхновяващите реплики, която съм запомнил от тези предприемачи е, че там където ние виждаме стена, те виждат прозорец.” 

__________

“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява от 2015 г. като част от инициативите на „Филип Морис България“ за корпоративна социална отговорност (КСО) и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. За изминалите 6 години програмата обхваща над 2300 деца, 6400 възрастни хора, 250 екипа млади предприемачи и 54 учители в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Програмата е пример за устойчивост в КСО, като всяка година се добавя нещо ново към активностите, а общата инвестиция в нея до момента е над 1 млн. лв.

__________ 

Четирите бизнес проекта, които спечелиха в Академия за местни предприемачи 4.0 

Moka Coffee & Cakes на Eвгения Ефтимова е големият победител в конкурса за млади предприемачи през 2020 г. Евгения споделя, че е разбрала за възможностите, които предоставя Академията от споделен пост в социалните мрежи. Тя смята, че проектът й е спечелил журито, тъй като е оригинален, има своята интересна история, предлага висококачествено био кафе с доказан произход и Fair Trade сертификат, както и нулев отпадък. Благодарение на финансирането от 12 000 лв., Евгения ще закупи машина за печене на кафе и ще развие своя бранд. Финалистката в конкурса споделя, че засега само посетителите на парка на Сандански могат да пият от нейното прясно изпечено био кафе, но вярва, че един ден ще има и франчайз в други градове в България. 

EpoxyWood на Ивайло Петров в Разлог е проектът, който журито класира на второ място с парична награда от 10 000 лв. Ивайло споделя, че за Академията е научил от плакат. Смята, че сред най-силните страни на проекта му е съчетанието между епоксидна смола и дърво. Тази смола придава един модерен вид на мебелите, а също така притежава необходимата гъвкавост като материал, който може да приема всевъзможни форми и цветове, за удовлетворяване на различни индивидуални изисквания към мебелите. Ивайло ще инвестира средствата в оборудване за своята работилница. Мечтае за сплотен, компетентен и добре работещ екип, който да може да превъплащава умело дървото и епоксидна смола в качествени и добре изглеждащи мебели, които да носят уют и комфорт. 

Lotus Vibe - йога студиото в Банско на Аксиния Ценова, е на почетното трето място в конкурса, с награден фонд от 5 000 лв. Аксиния ще премести студиото на ново място върху по-голяма площ. Освен това, ще може да работи с още един инструктор, за да изготвя специални програми за възрастни и деца. Аксиния разбрала за Академията от своя позната - Симона Недкова от сладкарница “Спринкълс” в гр. Разлог, която през 2019 г. също е сред финалистите на в конкурса. Аксиния смята, че успехът на Lotus Vibe се дължи на пряката връзка с човека и доверието, което самата тя е изградила със своите клиенти, съумявайки да открие техните потребности. Целта й е да изгради холистичен център в Банско, но е наясно, че това е амбициозен проект, затова и действа стъпка по стъпка. Сега има студио за йога, арт и терапия. Смята, че след 5 години ще е успяла да създаде център за йога, арт и терапия, а след още толкова - и холистичен център. Аксиния вярва, че ние сме тези, които творят света, и не признава ограничения за силата на мечтата. 

Проектът FrontierOne е четвъртият финалист, който Академията подпомага с 3000 лв. Това е сензорна система за мониторинг на въздуха и водата, която решава проблема с липсата на обществено достъпна информация за замърсяването на околната среда. Специфичен пазар за техния продукт са и предприятията. Зад проекта, базиран в Харманли, стои младият екип на Дарко Тачев, Емануил Манолов и Христо Хубенов. Като силни страни на проекта неговите създатели изтъкват собствения дизайн, ниските вътрешни разходи, специално разработено софтуерно решение, базирано на ML алгоритми. За период от 5 години екипът предвижда да създаде напълно функционален и маркетингово позициониран продукт, като постоянно обновява дизайна и софтуера. Момчетата вярват, че ще привлекат още участници, професионалисти и партньори, които ще допринесат за развитието на платформата. Благодарение на предприемаческия си дух и участието в изобретенията, които представиха в Академията, и високия си успех, Христо Хубенов е приет с пълна стипендия в Американския университет в Благоевград.

Дата: 05.05.2021

Автор: Със съдействието на "Филип Морис България"

Прочетено: 731