Въвеждането на компетентностния подход в българското висше образование е част от ключовите образователни реформи, които целят повишаване на качеството на висшето образование. Прилагането на компетентностни образователни модели на специалностите във висшето образование ще преориентира образователния процес от преподаване на знания към овладяване на компетентности и развитие на способности да се решават реални проблеми.

Важна характеристика на компетентностния подход е засилването на практическата ориентация на образованието, което изисква обучение и формиране на знания, умения и компетентности в условия, близки до реална работна среда, и чрез моделиране на практически ситуации. Приложението на компетентностния подход поставя акцент върху способността самостоятелно да се развива познанието, да се прилагат придобитите знания в дейността и да се стимулира творчеството и иновациите.

През последните десет години експертите на БСК работиха задълбочено и последователно за реализирането на тази политика чрез изготвени редица експертни становища и участия в дискусии, организирани от различни български институции в сферата на образованието. Екип на БСК създаде и разви Националната система за оценка на компетенциите MyCompetence, която предоставя компетентностни стандарти на над 500 длъжности в 25 икономически сектора.

През последната една година БСК е партньор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в проект МОДЕРН-А, финансиран от Oперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., в който с още девет университета и две национално представителни организации на бизнеса бяха разработени 17 нови учебни програми за обучение на студенти в областта на информационните технологии, биотехнологиите, физиката и педагогическите науки. Екипът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК разработи образователни компетентностни модели за пет от учебните програми: Бакалавърска програма „Анализ на данни“, Магистърска програма „Интелигентна аналитика“, Магистърска програма „Медицинска физика“, Магистърска програма „Индустриални и фармацевтични биотехнологии“ Магистърска програма „Химия за бъдещето“. Моделите са част от учебната документация и представляват рамка от компетенции, в която са дефинирани знанията, уменията и компетентностите, свързани с образователната подготовка на студентите. Те съдържат и информация за длъжностите, които могат да се заемат след завършване на дадена специалност.

Екипът на БСК продължава да работи по разработването на още десет образователни компетентностни модела в два други партньорски проекта, с водещи партньори Технически университет – София, и Тракийски университет - Стара Загора.

Дата: 02.09.2022

Автор: Светлана Дончева

Прочетено: 275