21-ви век започна доста бурно. Еуфорията от посрещането на „Милениума“ е отдавна забравена, а изострените човешки отношения, природните, обществените и икономическите катаклизми, на които сме свидетели пред последните повече от две десетилетия, нарушиха очакванията ни за спокойно и посветено само на цивилизационни постижения начало на новото хилядолетие.

Всичко това предопределя все по-голямото значение на една специфична дейност в областта на услугите, а именно – охраната и сигурността.

Структурата на охранителните фирми е различна и зависи от кадровия състав, обслужваните райони, предлаганите услуги и вида клиенти. Административно-управленските длъжности са с функции и условия на труд, идентични с тези в другите сектори на обществения и икономически живот, поради което в настоящия материал ще обърнем по-специално внимание на оперативния персонал.

Оперативният персонал на охранителните фирми може да включва: лица за въоръжена или невъоръжена охрана, пожарникари, специалисти за монтаж и поддръжка на охранителна техника, и др.

Както е валидно за всички юридически лица, тук също е задължително обслужването от служба по трудова медицина и съвместното изготвяне на Оценка на риска за безопасността и здравето при работа, в т.ч. разработването на мерки и програма за минимизиране на оценените опасности за работещите.

При идентифициране на рисковете, освен характера на охранителната дейност (невъоръжена, въоръжена охрана) от особено значение е да се има предвид и какъв е охраняваният обект. Дали става въпрос за офиси, детско заведение, училище, лечебно заведение, хипермаркет, открита или закрита складова площ, строителен обект и т.н. Това е така, защото видът на обекта определя не само степента на даден риск, но е възможно да породи и въздействие на фактори, които не са типични за други обекти. Като пример може да бъде посочен рискът от предаване на инфекции, който е по-висок при охранителна дейност в детски и учебни заведения, търговски обекти с голям клиентопоток и е незначителен при охраняване на складове, замразени строителни обекти и др.

Същевременно, при охранители, работещи в обособени помещения с техника за наблюдение, налице е високо зрително натоварване, нетипично за много други случаи. Подобно е и положението с въздействие на неблагоприятен микроклимат, който е фактор основно при задължителни обходи на открити или неотопляеми халета.

Посоченото задължително следва да се изяснява и да се разглежда съвместно със следните водещи рискови фактори, характерни по принцип за охранителната дейност:

  • Нервно-психично натоварване предвид характера и отговорността на извършваната дейност, работата с оръжия, възможен сблъсък с нарушители и необходимост от бърза и адекватна реакция;
  • Зрително напрежение – значително при охранителна дейност с ползване на визуална техника;
  • Възможно принудителна работна поза (седяща, правостояща) или в движение – при задължително обхождане и контрол в обекта;
  • Възможни травматични увреждания:

- при подхлъзване, спъване, падане на едно ниво или от височина (монтаж на сигнални системи);

- от въздействие на електрически ток (монтаж на сигнални системи, работа в визуална техника, ползване на ел. уреди в работно помещение);

- при запалване и пожар в обекта;

- при конфликтни ситуации с агресивни нарушители;

- от служебно оръжие (при инцидент, несъгласувани действия, неправилно съхранение);

Изброените рискови фактори налагат да се обръща особено внимание на следните превантивни (профилактични) мерки:

  • Висока професионална квалификация на лицата по отношение поддържането и ползването на оръжие;
  • Строго спазване на правилата за съхранение и почистване на оръжието;
  • Контрол по отношение здравното състояние (в т.ч. психическо) на ползващите оръжие охранители;

По отношение на изискванията, свързани със здравното състояние на назначаваните оперативни лица в охранителните фирми, следва да е налице строго спазване на изискванията на Наредба № 3 за дейността на службите по трудова медицина, а именно– издаване на заключение за здравна пригодност за длъжността от лекаря по трудова медицина, въз основа на надлежно попълнена Карта за предварителен медицински преглед и представено Експертно решение на ТЕЛК, ако лицето притежава такова.

За съжаление, в практиката има редица случаи, когато по една или друга причина на работа се назначават охранители, които са с наличие на трайно намалена работоспособност и противопоказания за дадения вид дейност. Причините за това могат да бъдат различни – укриване на наличието на ЕР/ТЕЛК от лекаря, издал Картата за предварителен медицински преглед, недобросъвестност на медицинско лице, злоупотреба на лицето или предоверяване от страна на работодателя.

Всичко това може да доведе до фатални случаи, станали на работното място с охранители, причинени не от характера и наличието на рисков елемент в трудовата дейност, а като следствие от получаване на криза, дължаща се на укрито заболяване. В тези случаи, тежестта върху работодателите на охранители да докажат, че не става въпрос за трудова злополука, а за премълчан сериозен здравен проблем, е огромна и често непосилна задача.

Всичко изложено изисква поддържане на взаимни контакти между работодателите на охранителната и охраняваната фирма, взаимна информираност и, при необходимост– съвместни действия за осигуряване на безопасност и здраве на всички работещи.

 

Дата: 02.09.2022

Автор: Жасмина Саръиванова, главен експерт в БСК

Прочетено: 79