Думата "електричество " идва от гръцкото електрон, което означава кехлибар. Първи Талес описва как къс от кехлибар след натриване с кожа придобива свойството да привлича леки перушинки.

Името на популярната интернет търсачка Google е вдъхновено от думата „googol”, с която се означава числото 1, последвано от сто нули. През 1938 г. американският математик Едуард Кеснер се разхождал в парка с двама свои племенници и обсъждал с тях големите числа. В хода на разговора станало дума за число със сто нули, което нямало свое име. Единият от племенниците, деветгодишния Милтън Сирота, предложил да нарекат това число „гугол“ (googol).

Интернет. През 1958 г. към Департамента по отбраната на САЩ се създава Агенцията за сложни изследователски проекти (ARPA). В края на 1969 г.  ARPA прави демонстрация на комуникация между компютри. Два компютъра са свързани в мрежа, която впоследствие се разраства и става известна под името ARPANET. През следващите години ARPANET се превръща в световна мрежа. Думата „Интернет“ се използва за първи път в края на 1974 г. за описание на междумрежовото свързване в единна глобална компютърна мрежа.

Знаете ли, че първият телевизор е направен от стар шкаф за чай? Джон Логи Беърд е шотландски инженер, един от изобретателите на механична телевизия, демонстрирал първата работеща телевизионна система на 26.01.1926 г. Освен това, Беърд изобретил първата публично демонстрирана цветна телевизия, както и първият чисто електронен цветен телевизор с кинескоп. Любопитно е, че четвърт век преди изобретението на Беърд – през 1900 г., по време на Световното изложение в Париж руският учен Константин Перски измисля думата „телевизия“, за да опише предаването на снимки по електрически проводник.

Спа е град в Белгия. Известен е като балнеологичен курорт заради своите лековити минерални извори. Още в далечния 16 век чуждестранни посетители започват да идват на лечение, а няколко века по-късно мястото става предпочитана дестинация на много европейски короновани особи. Впоследствие оттук идва и думата в английския език за балнеоложко лечение – спа, наложила се в днешно време навсякъде.

Първите джинси са създадени от Леви Щраус (Levi Strauss) през 1853 г. Материалът, от който са изработени, е бил предназначен за палатки. Самото име джинси им е дадено едва през 30-те години на ХХ в.

Лакът за нокти произлиза от Китай, където се появява около 3000 г. пр.н.е. В Древен Египет, хората от нисшите класи се лакират в по-бледи цветове, докато елитът на обществото се лакира в черно-кафяво. Цветнят лак за нокти се появява в началото на ХХ век.

Крушите произлизат от Китай. До днес там се смятат за свещен плод, символ на безсмъртието. Може би затова именно Китай е най-големият производител на круши в света!

Най-старият хотел в света е създаден през VIII век от Фудживара Махито, син на помощник на 38-ия император на Япония. Хотелът "Nishiyama Onsen Keiunkan" се намира в гр. Киото и е признат за най-старата действаща странноприемница от рекордите на Гинес през 2011 г. Японското семейство, което го управлява от 52 поколения за период от 1 300 години, продължава да развива и поддържа наследството си.

Най-скъпият килим в света е истински шедьовър на персийските майстори, създаден през XVII в., украсен с красиви флорални шарки и изработен по специална техника. Сумата, за която е продаден на анонимен купувач, е впечатляваща - 34 милиона долара, по време на аукцион в Ню Йорк през 2013 г.

Терминът „каучук“ произлиза от две думи на езика на индианците, населяващи бреговете на Амазонка: „кау“ – дърво, „учу“ – плаче, тече. Каучу е сока на дървото хевея, първото и най-важно каучуково растение. Каучукът бива естествен и синтетичен. Естественият каучук се съдържа в сока на дървесния вид бразилска хевея, както и в около 500 други тропически растения.

До изобретяването на вилицата жителите на Запада приемали основно храната си с ръце. Първата вилица в Европа се появява във Византия през XI в. по поръчка на една капризна принцеса. Новото изобретение скоро се появило и в Италия, но там било яростно анатемосано от църквата, тъй като вилицата удивително напомняла за тризъбеца на самия Сатана. Има свидетелства, че във Френския двор през 14 в. имало само една вилица и тя била съхранявана в специално калъфче. През XVII в. вилиците стават необходим атрибут на трапезата на знатните граждани. Век по-късно се появяват първите вилици с 4 зъба.

Пастата за зъби датира от времето на ранните египтяни, около 5 000 г. пр.н.е. Те почиствали зъбите си със смес от абразивни субстанции (като сол), и добре ухаещи такива (като цветя), за да получат едновременно почистващ и освежаващ ефект. По-късно египтяните изобретили четки за зъби от клонки, чиито краища били подгънати за по-лесно нанасяне на пастата върху зъбите. Пастата за зъби се появява като комерсиален продукт на пазара в САЩ през 1873 г., когато „Колгейт” започва да я продава в буркани.

ВЖ. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ!

Дата: 22.05.2023

Автор: Анета Алашка

Прочетено: 79