15.06.2012

„Немският опит в организацията на интермодалния и регионалния транспорт и логистика -  възможности за приложение в България” бе темата на третия семинар, организиран от Българската стопанска камара и Фондация "Конрад Аденауер”, който се проведе на 15 юни 2012 г. в гр. Кюстендил. 

Кметът на гр. Кюстендил Петър Паунов откри семинара и приветства участниците и гостите от Германия от името на домакините. Главният секретар на БСК Петър Денев също отправи приветствие към участниците в срещата от името на организаторите и изнесе кратка презентация за икономическото състояние и тенденции на развитие на България. Петър Денев акцентира върху потенциала, който гр. Кюстендил и областта имат и гарантира, че камарата го лансира пред инвеститорите. "Малко са градовете в България, за които има данни още от 45- та година на новата ера. Той е в границите на България преди Сердика. Има осем хилядолетна история и нещо малко известно -  има  от 2 000 години градска администрация. Той е овощната градина на България, има над 40 минерални извора. Един от 5- те Епископски центъра от времето на Цар Борис", заяви Петър Денев.

Участие в срещата взеха още представители на месната администрация и бизнес, експерти от БСК, като модератор на събитието бе председателят на Стопанска камара – Кюстендил Александър Зашев.

В Германия съществуват интелигентни транспортни системи, които използват телематиката за предоставяне на по-добри и качествени услуги в транспорта. Това стана ясно от изказването на г-н Юрген Айзеле, представител на Българо-немския технологичен център. Хеннинг Крипендорф от друга страна акцентира върху практическия немски опит в регионалното развитие и комплексни транспортни решения, в това число и привлекателността на железниците.

Кирил Желязков, главен директор на Българската стопанска камара,  изрази надежда, че община Кюстендил и бизнесът ще намерят общ интерес в тази посока по линия и на публично- частното партньорство.

Дата: 15.06.2012

Източник: БСК

Прочетено: 3788