26.07.2012

Това стана ясно по време на проведена днес, 27 юли 2012 г., в БСК среща на ръководството и експертите на камарата с повече от 30 браншови организации. За ръст на минималните прагове може да се говори само за конкретни „дефицитни“ на пазара на труда професии.

В хода на разговора беше обсъдена актуалната икономическа ситуация, като беше подчертано, че намалението на потреблението, обороти във вътрешната и външната търговия, и производството, както и растящите енергийни, административни и др. разходи за предприятията, евентуално увеличение на минималния осигурителен доход (МОД) ще доведе до закриване на нови работни места.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев обърна внимание на участниците в срещата, че една от препоръките към България на Европейската комисия е „да бъде преразгледана системата за определяне на МОД, за да се постигне баланс между необходимостта нерегламентиряният труд да намалее и необходимостта да се гарантира, че наемането на нискоквалифицирани работници не е прекалено скъпо“.

„Аргументът, че с вдигането на осигурителните прагове ще нараснат приходите в НОИ, е несъстоятелен и илюзорен, тъй като практиката показва точно обратната тенденция“, категорични бяха участниците в срещата. Също така, общо бе мнението, че доближаването на минималните осигурителни прагове до средните възнаграждения за съответните сектори е вредно за пазара на труда, тъй като не стимулира квалифицираните кадри и в голяма степен възпрепятства наемането на млади хора.

Браншовите организации настояха БСК да пристъпи към искане за отпадане на възможността за служебно налагане на МОД за секторите, където няма постигнати споразумения, както и за премахване на практиката за разпростиране на колективните трудови договори върху предприятия, които не са страни по тях. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев се ангажира експертите на камарата да подготвят съответните предложения за нормативни промени.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев призова неколкократно браншовите организации да водят активни преговори със синдикатите и да се стремят да постигнат споразумения, за да не се стига до служебно налагане на МОД. „Бягството от отговорност е автогол“, обобщи Божидар Данев. Той благодари на присъстващите браншови организации за делегираните пълномощия БСК да ги представлява в Националния съвет за тристранно сътрудничество и декларира, че и в настоящия нов мандат като национално представителна организация на работодателите БСК няма да се поддаде на политически или синдикален натиск, а ще защитава правата на своите членове.

Дата: 26.07.2012

Източник: БСК

Прочетено: 3818