11.09.2012

"Атомстройекспорт" увеличи до един милиард евро своя иск срещу Националната електрическа компания (НЕК ЕАД) на България за отказа от строителството на АЕЦ "Белене". Това съобщи РИА Новости, като се позова на информация от "Атомстройэкспорт".

Делото се разглежда в Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж, искът е внесен на 10 септември.

Мотивът за промяната е, че проектът беше прекратен предсрочно от София, а изтече и срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г.

НЕК продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети, обясняват от руската компания. В тази връзка искът на ЗАО "Атомстройекспорт" включва стойността на всички дейности по проекта, стойността на оборудването с удължен цикъл на изработване (ОДЦИ), щети и др. Общата сума на увеличения иск е не по-малко от 1 млрд. евро.

Първоначално заведеният иск от "Атомстройекспорт" беше за 58 млн. евро. На него българската страна отговори, като заведе срещу руската компания друг иск - за 61 млн. евро.

Тъй като изграждането на атомната станция на всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставките на необходимото оборудване, ЗАО "Атомстройекспорт" в течение на 2008-2010 г. е дало заявки в руски предприятия за изработване на различно оборудване, в това число и оборудване с удължен цикъл на изработване, срокът за производството на което е от шест месеца до три години.

Руските производители са завършили работата по корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства. Работата по втория корпус е на завършващ етап, проведени са хидроизпитания на корпуса на реактора и на горния блок за втори енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала.

По-голямата част от оборудването е изработена, приета от съвместната българо-руска комисия и досега се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК да го приеме, обясняват от руската компания.

Изпълнени са и проектните работи по устройството за локализация на стопилката на активната зона, по херметичните шлюзове, претоварващата машина, турбоагрегатите и друго оборудване. От "Атомстройекспорт" подчертават, че са обезпечили изработката не само с аванса, получен от НЕК, но и с кредитни средства.

По искане на българската Агенция за ядрено регулиране след аварията в АЕЦ "Фукушима", са били разработени и стрес-тестове на проекта в съответствие с нормите на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), разгледани и оценени положително от експерти на организацията.

В периода 2008-2010 г. "Атомстройекспорт" е провел всички необходими инженерно-геологични проучвания и изкопни работи, непосредствено на площадката за изграждане на АЕЦ "Белене" и е създал необходимата инженерна и битова инфраструктура, като напълно е подготвила площадката за започване на работата по изграждането на двата енергоблока на АЕЦ "Белене", подчертават още от компанията.

 

Дата: 11.09.2012

Източник: в. Труд

Прочетено: 2891