11.12.2012

Електроенергийната борса в България ще бъде изградена до 2014 г. Бяхме си поставили една суперзадача, но се видя, че осъществяването й е много трудно, зави заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова в рамките на форума "Енергийно развитие в променящия се свят".


Според заместник-министъра в съответствие с промените в Закона за енергетиката и преди да заработи борсата трябва да бъдат изпълнени няколко условия - да бъде освободена мрежата от 20 киловолта и на пазара да излязат всички производители на стоки и услуги, които да ползват енергия на "палтими цени". Казвам "платими цени", защото ако другото е неистина.,

"Платими цени" означава да говорим и за една конкурентноспособна индустрия, каза Харитонова, като уточни, че става въпрос за електроенергийния пазар.  Тя припомни, че с промените на Закона за енергетиката защитени остават само потребителите, присъединени към мрежата ниско напрежение. Всички останали в близко бъдеще, присъединени към мрежата средно напрежение трябва да си намерят доставчици и да работят на свободния пазар.

Зам.-икономическият министър припомни, че в момента продължава да тече разделянето на Електроенергийния оператор и Националната електрическа компания, като част от условието по изпълнение на третия енергиен пакет.


Като необходима част от процеса по внедряването на третия енерген пакет и старта на електроенергийната борса, зам.-министър Харитонова  поочи необходимостта от  осигуряване на пълна енергийна независимост на енергийния регулатор. Това е нуобходимо, за да се повиши прозрачността на пазара, за да няма никакво основание да бъдат обвинени съответните дружества, а и другите играчи на пазара в непрозрачност. В този смисъл Харитонова припомни също, че основната задача на закона за енергетиката е подобряване защитата на потребителите.

Дата: 11.12.2012

Източник: 3е news

Прочетено: 3233