11.01.2013

Правителството одобри промени в ПМС 181/2009, с което е приет списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност и е определен редът за осъществяване на тяхната охрана, съобщи пресцентърът на МС. Това са административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната. С днешното решение се актуализира списъкът на стратегическите обекти и дейности в сектор „Енергетика”.

Към стратегическите дейности са добавени експлоатацията на хидротехнически съоръжения, съхранението и транспортът на свежо ядрено гориво, на отработено ядрено гориво, управлението на радиоактивни отпадъци и извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения. Към списъка са допълнени обектите на ДП „Радиоактивни отпадъци”, системата за отвеждане на водите на р. Овчарица извън целика на рудник „Трояново-север” и „Брикел”, част от комплекса „Марица Изток” и др.

От предишните стратегически обекти отпадат част от електрическите подстанции, без това да доведе до нарушаване работата на електроенергийната система. От състава на комплекс „Марица-изток” отпада „Енел Оперейшънс България” АД, което е търговското наименование на оператора на обект „ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3”. От съдържанието на списъка отпада и „Национална електрическа компания” ЕАД, защото е правен субект, а не стратегически.Останалите промени са технически – в записите на обектите, наложени от измененията в структурата на търговски дружества и в съдържанието на специфичната им дейност./МС

Дата: 11.01.2013

Източник: economynews.bg

Прочетено: 5989