24.01.2013

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейският банков регулатор ще проведат нови стрес тестове на банките през септември, предаде Ройтерс, като се позова на запознати анонимни източници.

Вчера австрийският банков регулатор съобщи, че европейският орган планира провеждането на нови стрес тестове тази година, въпреки че ЕЦБ се подготвя да поеме водеща надзорна роля в банковия сектор от догодина.

Според източниците на информационната агенция обаче централната банка на еврозоната е изразила готовност и по-рано да влезе в новата си роля на общоевропейски надзорник.

Предшественикът на Европейският банков регулатор - Комитетът на европейските банкови надзорници (CEBS), проведе първите стрес тестове на водещите банки от еврозоната още през 2010 г., припомня агенцията. Доверието в резултатите от тях обаче се срина бързо, след като банковата система на Ирландия колабира само няколко месеца, след като получи положителна оценка.

Говорител на европейския регулатор потвърди, че в момента се водят дискусии за определянето на точното време на новите стрес тестове, като припомни, че още миналата година органът е заявил, че тази година ще бъдат проведени нови оценки на състоянието на банките.

Миналия месец пък членът на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни коментира, че централната банка и банковият регулатор трябва да проведат нови, съвместни стрес тестове тази година.

Дата: 24.01.2013

Източник: Инвестор.БГ

Прочетено: 2716