25.02.2016

Ще бъде оценено представянето им в симулирана ситуация на икономически сътресения

Европейският банков орган (ЕБО) обяви, че в средата на тази седмица започва новите стрес тестове на банковата система в рамките на Европейския съюз, посредством която ще бъде измерена способността на 51 банки от 15 държави, да устоят на евентуална нова рецесия. От тези банки 37 са от еврозоната, като всички изследвани финансови институции формират 70% от банковия сектор в ЕС. Освен способността им да издържат на икономически кризи анализаторите ще изследват и представянето на институциите в условията на силно покачващ се глобален риск и ниска ликвидност.

Икономическите ситуация, в която ще бъдат тествани способностите на банките за справяне с рискове и кризи, ще включва микс от шокове, както и срив на икономиката на Европейския съюз с 1,2% през 2016 г. и 1,3% през 2017 г. и регистриране растеж от 0,7% през 2018 г. Освен това ще се оцени и ефектът от крах на фондовите пазари, ръст на безработицата до над 12% към 2018 г. и понижението на цените на суровия петрол на международните пазари до около 25 долара за барел.

Това няма да е единствената оценка на възможностите на банките за справяне с кризи, изтъкват от Европейската централна банка. „Паралелно с това, Европейската централна банка ще проведе „стрес тест“, използвайки параметрите на EBA, за пряко контролираните от нея банки, които не подлежат на теста на Европейския банков регулатор“, посочва говорител на банката, цитиран от Българското национално радио. На стрес тест няма да бъдат подлагани гръцките банки, тъй като тяхното състояние беше анализирано наскоро, изтъкват още от институцията.

Резултатите от представянето на банките ще бъдат публикувани след началото на април, коментираха от Европейския банков орган. За сметка на това резултатите от анализите, които ще проведе Европейската централна банка, няма да бъдат публикувани, но ще бъдат взети предвид в оценката на ЕБО.

Дата: 25.02.2016

Източник: Econ.bg

Прочетено: 2699