Дата: 03.03.2013

Източник: ТИК-Бургас

Прочетено: 2853

Как могат да бъдат използвани европейски средства за реализация на проекти в сферата на образованието и бизнеса? Отговорът на този въпрос научиха участниците в първото издание на форума "Жените в бизнеса и науката. Хоризонт 2020", който бе организиран от Търговско-индустриална камара Бургас.

Кирил Желязков - главен директор в Българска стопанска камара, представи възможностите за кандидатстване по европейски програми през следващия програмен период. "Ако една банка Ви дава пари, за да реализирате проекта си, не се замисляйте - вземете кредита. Това е много по-лесно, от колкото отпускането на средства по европейски програми", не спести трудностите при кандидатстването Кирил Желязков. Той запозна дамите с възможностите за инвестиции в образованието и бизнеса. Опитът в тази посока представиха и Община Бургас, и Областна управа. Двете институции работят по съвместни проекти.

До броени дни те ще презентират новата инициатива за създаване на съвместен клъстър по мярка "Конкурентоспособност". Помощ при реализацията на идеите си, всеки може да намери и в Областния информационен център.

"Ще картотикираме всички проекти, които са подадени през годините. Ще "изтупаме" от праха онези, които могат да бъдат реализирани. Не се притеснявайте, споделяйте идеите си и ние ще ви съдействаме, за да ги реализирате", насърчи участничките във форума Витка Вълчева - заместник-председател на Търговско-индустриалната камара в Бургас.

Активно участие в срещата взеха и зам.-кметът по евроинтеграция Атанаска Николова, зам.-областната управителка Севдалина Турманова, Мариела Остенд - изпълнителен директор на "Странд Бургас".

След двусачови презентации и дебати, финала бе сложен с модно ревю. Пред публиката бяха представени част от колекции на три бургаски дизайнерки - Людмила Аристотелова, Надежда Маринова и Мария Танева.