13.04.2013

вж. ВИДЕО

70 на сто от българските студенти биха емигрирали, ако получат изгодно предложение за работа в чужбина. Това сочи изследване на голяма консултантска компания. Като основни причини младите хора сочат незадоволителното според тях ниво на обучението и липсата на възможности за кариера.

Тази година учебните програми във висшите училища ще бъдат актуализирани с помощта на бизнеса. От настоящата ситуация недоволни са не само студентите. Въпреки големия процент високо образовани хора на борсата, над 40% от анкетираните работодатели в Стопанската камара твърдят, че не мога да намерят необходимите специалисти. Затова тази година ще се направи по-сериозен опит да се премахне пропастта между висшето образование и бизнеса.

Самите студенти смятат, че няма баланс между теория и практика и когато завършат не са готови да се справят в реална бизнес среда. 2/3 от студентите карат стаж или са започнали постоянна работа, защото вярват, че така подобряват шансовете си за кариерно развитие.

В една столична компания често обявяват стажантски места и назначават студенти на работа. Така попада тук и Христина Колева. Започва стаж още като студентка във втори курс по компютърни системи. По-късно вече е назначена за аналитик "Компютърно осигуряване на качеството".

„Усещаш, че си уцелил специалността, че си започнал да учиш правилното нещо. Веднага осмисляш това, което си научил. Веднага можеш да го приложиш или да разбереш, че не си го научил достатъчно. Но практиката много помага да напреднеш страшно бързо”, обяснява тя.

Обикновено стаж или работа започват да търсят студентите в по-горен курс. Първокурсниците рядко предприемат тази стъпка. Работодателите признават, че работата по време на следване наистина разширява възможностите за кариерно развитие. Условието е студентът да работи по специалността си.

С осъвременяването на учебните програми ще бъде направен опит младите хора да бъдат задържани в България.

Междувременно в Софийския университет таксите остават като миналогодишните. В УНСС пък увеличават таксите със 116 лева годишно за всички специалности. И тази година най-желаната специалност в Техническия компютърни системи. В Алма Матер миналата година най-много кандидати е имало за психология, в УНСС - финанси, счетоводство и контрол. Едва след няколко години обаче ще разберем и дали те са най-търсените на пазара.

Дата: 13.04.2013

Източник: bTV

Прочетено: 4559