24.04.2013

Европейската комисия (ЕК) е започнала три нови процедури за нарушения срещу България в края на управлението на предишното правителство. Това става ясно от доклад за изпълнението на Плана за действие за 2013 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, през първото тримесечие.

Докладът е приет на днешното заседание на Министерски съвет, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Наказателните процедури са заради непривеждане в срок на българското законодателство в съответствие с европейските директиви. С новите три стартирали наказателни процедури към настоящия момент срещу България има общо 12 процедури за нарушения поради нетранспониране в срок на директиви на ЕС. От тях четири са на етап "мотивирано становище", а по други две, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет, на 24 януари 2013 година ЕК сезира Съда на ЕС. За две от нарушенията, които са свързани с въвеждането на либерализиран пазар на електроенергия, страната ни е заплашена да плаща по 16 хиляди лева на ден.

Към 31 март от всички заложени в Плана 184 мерки са изпълнени 71, а други 21 изостават от сроковете. Това е 29,5 на сто неизпълнение на мерките, което представлява значително намаление в сравнение с януари, когато процентът на неизпълнените мерки е 73,5 на сто, посочва се в съобщението.

Част от неизпълнените мерките се дължат на неприемане на четири проектозакона от парламента поради неговото разпускане. Очаква се забавяне при изпълнението и на други мерки, които изискват одобрението на Народното събрание.

За времето от предходния доклад (второто тримесечие на 2012 г.) ЕК е започнала шест нови процедури за нарушения и е приела едно мотивирано становище за нетранспониране в срок на директиви.

В резултат на положените усилия можем да очакваме закриването на седем от отворените 12 процедури за нетранспониране в срок, тъй като България е изпълнила задълженията си и Европейската комисия е уведомена за това, допълват от Министерския съвет.

Дата: 24.04.2013

Източник: investor.bg

Прочетено: 2626