10.05.2013

http://www.reaction.bia-bg.com

Барометър за изследване на общественото мнение в социалните мрежи представиха на пресконференция днес, 10 май 2013 г., изпълнителният председател на БСК Божидар Данев и изпълнителният директор на „Специализирани бизнес системи“ АД Кирил Желязков.

Онлайн барометърът Re:Action" се базира на Gama System Perception Analytics® - уникален не само за българския, но и за световния пазар продукт, позволяващ изследване на отношението на участниците в социалните мрежи към конкретни теми, проблеми, продукти, марки, личности и др.

Gama System Perception Analytics е разработен от словенската софтуерна компания GamaSystem – златен партньор на Microsoft. Продуктът ще работи в България чрез сайта "Re:Action", благодарение на Българската стопанска камара и фирма „Специализирани бизнес системи" АД. Системата проследява във времеви и регионален разрез активността и емоционалното отношение на онлайн потребителите към анализираните теми. Това става възможно, благодарение на съвременните „облачни“ ресурси на Microsoft и вградения в барометъра самообучаващ се изкуствен интелект, който „разбира" семантичните връзки между отделните думи и фрази, и на тази база улавя емоционалното отношение на „говорещия" към дискутираната тема или обект.

Преди да стигне до потребителите в България, продуктът премина през фаза на „обучение" за „разбиране" на български език. Хиляди коментари от социалните мрежи бяха подложени на оценка по скалата „позитивен-неутрален-негативен“. Всеки коментар беше оценяван по няколко пъти от различни оценители, за да се минимизира субективният елемент и да се постигне максимално обективна оценка за неговата емоционална натовареност, така че софтуерът да отчита оптимални резултати. Този първи обучителен етап постави основите за по-нататъшно самообучение на системата, така че към момента „Re:Action" представя успешно емоционалното значение на онлайн коментарите с висока степен на достоверност.

Барометърът работи на принципа на проследяването на публичните постове на потребителите в социалните мрежи, като прави анализ на емоционалното отношение към определена тема. Освен това, системата позволява да се видят и най-често срещаните думи в постовете, както и последните коментари, свързани с партиите и политиците.

За първи път инструментът за изследване на обществените нагласи в социалните мрежи е приложен по време на президентските избори в Словения в края на 2012 г. В България барометърът стартира с изследване на политическите нагласи в навечерието на парламентарните избори, но инструментът е с широк спектър на приложение в областта на маркетинговите и социалните проучвания, от които могат да се възползват всички заинтересовани фирми, партии, организации, институции, PR-агенции, социологически агенции и др.

По време на пресконференцията днес беше направена демонстрация в реално време за настроението на потребителите на социалните мрежи към петте водещи политически сили и техните лидери. Резултатите показват изразено негативно отношение към всички изследвани партии и политици.

„Нямаме амбиция и претенции да конкурираме социологическите агенции, а искаме да дадем и на тях, и на други заинтересовани фирми и организации един допълнителен инструмент за проучване на обществените нагласи в реално време. Това е своеобразен онлайн референдум, чрез който могат да се анализират и коригират конкретни политики, публично поведение или говорене и т.н.“, коментира Божидар Данев.

Вижте повече на www.reaction.bia-bg.com, https://www.facebook.com/ReAction.barometer,

както и в ефира на телевизия Bulgaria on air, където два пъти дневно (в сутрешния блок и във вечерното предаване „Денят ON AIR“) до 20 май т.г. представители на БСК, социолози, политолози и др. специалисти ще анализират резултатите от барометъра, вкл. следизборните реакции на участниците в социалните мрежи.

Дата: 10.05.2013

Източник: БСК

Прочетено: 4263