06.06.2013

Бизнес средата в България е изключително "замърсена", коментира за БТА изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Намалението на регулативните режими и таксите са сред исканията на Българската стопанска камара, които са част от цялостен пакет предложения към премиера Пламен Орешарски, който включва осем раздела.

По отношение на режимите камара ще настоява да се намали степента на регулацията - лицензионни режими да преминат в регистрациони, а разрешителни - в удостоверителни. Така ще се смени тежестта и таксите за тези режими, допълни Божидар Данев. Той отбеляза, че няколкостотин са режимите, които незаконно са въведени от общините, и по тази причина е необходим цялостен преглед на правното им основание за въвеждане и да има санкции при констатирани нарушения.

Масово явление е държавните инспекции да искат от бизнеса да им плаща проверките, каза Данев и добави, че това е рекет към деловите среди.

Камарата предлага приходите от такси и глоби да постъпват в бюджета, а не във ведомствата, за да нямат те интерес непрекъснато да увеличават размера им. БСК предлага коренна промяна във формата на таксите за правораздаване и нотариални услуги. Извеждане от патримониума на държавата на Търговския регистър, който според камарата се е превърнал в приходна агенция, е друго предложение. БСК иска да спре практиката държава с бюджетни средства да създава бизнес, какъвто е случаят с охранителния бизнес.

Високите такси в правораздаването блокират бизнеса, коментира Божидар Данев. Камарата предлага нова система, която предвижда при подаване на иска таксата да е минимална, а пълният й размер да се изплати след осъдителната присъда от загубилия делото.

БСК вижда възможност за намаляване на нотариалните такси, таксите на Търговския регистър, на Патентното ведомство, на общините.

От камарата отново ще напомнят за искането за промяна в изчисляването на такса "смет" и преодоляване на огромната разлика при определянето й в отделните общини. Например, в Община Бяла един контейнер се извозва за 37 лева, а в Несебър - за 18 лева.

От БСК заявиха, че по отношение на единното платежно нареждане е необходимо да се изпълнява това, което нарежда работодателят, а не НАП да решава къде да отидат парите.

Сред другите искания на БСК са да има предвидимост на нормативната база, както и в оперативната среда - например, своевременно да се знае каква ще е цената на електронергията, да се въведе ред в плащанията на държавата и на общините към бизнеса, борба с монополите и картелите. БСК предлага и конкретни стъпки за изграждане на електронно правителство. "Защо в момента няма пътна карта за неговото изграждане?", коментира Божидар Данев.

Дата: 06.06.2013

Източник: БТА

Прочетено: 3806