06.12.2013

Националната електрическа компания (НЕК) подписа договор за присъединяване на вятърна електрическа централа към електроенергийната система, който не обвързва страната ни със задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциална цена и не оказва влияние върху разходите за електрическа енергия на потребителите.

Договорът е подписан днес с китайски инвеститор, съобщават от НЕК и допълват, че енергията ще бъдет продавана на свободния пазар - търсенето на потребителите ще бъде изцяло за сметка на инвеститора.

Планираните инвестиции са за над 1 млрд. лева и включват изграждането на подстанция и съпътстващата парка електрическа мрежа, която инвеститорът безвъзмездно ще предостави на собственика на електропреносната мрежа. Изградената инфраструктура ще бъде сериозна, тъй като обектите ще бъдат няколко и ще бъдат разположени в Североизточна България, коментираха от НЕК за Investor.bg, но отказаха да обявят името на ивеститора. 

В държавния бюджет се предвижда да постъпят над 100 млн. лв. под формата на данъци и такси при вноса на техническото оборудване. Допълнително още 5,4 млн. лв. ще постъпят в общинските бюджети на местата, където ще бъдат изградени мощностите. 

За своя сметка фирмата инвеститор ще рехабилитира и част от съществуващата в района общинска пътна инфраструктура и ще изгради над 200 км общински пътища, които ще предостави на общините за безвъзмездно ползване.

В процеса на изграждане и експлоатация на ВЕИ парка ще бъдат ангажирани над 750 души.

Дата: 06.12.2013

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2697