17.01.2014

"Изразяваме своята дълбока загриженост относно неясния и необоснован начин на излъчване на участници в бизнес делегации в чужбина по критерии, различни от установената практика за покана и включване в тях на представители на всички национално представителни организации на работодателите", се казва в отворено писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до Президента на РБ Росен Плевнелиев по повод неотдавнашното му посещение в Китай.

Особено притеснително е, че проявата на крайни предпочитания към определена организация не е еднократен акт, а е целенасочена дългогодишна политика, упражнявана от Вас още в качеството Ви на министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2009-2011 г. По време на министерски Ви мандат Вие нито веднъж не се срещнахте с друга национално представителна организация на работодателите, освен с КРИБ, с чиято протекция стартира политическата Ви кариера.", се казва още в писмото.

АИКБ, БСК и БТПП напомнят на настоящия президент, че в хода на кандидатпрезидентската му кампания пред тях пой пое ангажимент за активен диалог с ВСИЧКИ организации, а в средата на президентския си мандат може да отчете само няколко протоколни срещи с национално представителните работодателски организации, липса на реакция по въпроси, за които е сезиран от тях, и неизпълнение на дадени пред тях обещания.

"Не приемаме признати на европейско и световно равнище организации, каквито са представляваните от нас, да бъдат пренебрегвани в неясна полза и интереси, особено по въпроси като участие в бизнес делегации, които са от важно значение за членуващите при нас предприятия", категорични са членовете на АОБР. Те отправят два въпроса към Президента на РБ и изказват очакване да получат съответния отговор:

  1. Какви са причините за подобно дискриминационно, избирателно и пренебрежително отношение към официално признатите на световно и европейско равнище представители на стопанската интелигенция?
  2. Нормални ли са подобни прецеденти в четвъртвековната история на президентската институция, в разрез с конституционното изискване Президентът да олицетворява единството на нацията?

Дата: 17.01.2014

Източник: БСК

Прочетено: 4249