06.03.2014

Българският транзитен износ през Украйна вече пострада. Заради усложнената политическа обстановка там, нашите спедиторски фирми са прекратили доставките на стоки с камиони. В момента се извършват само спешни и неотложни превози. Това каза за ТV7 и NEWS7 Веселин Илиев - главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в Българската стопанска камара.

Украйна е важен търговско-икономически партньор на България. За там нашите компании изнасят медикаменти, машини, електроника, електротехника, а внасят предимно желязо и стомана. Освен това през Украйна минават и много транзитни превози, ако те бъдат спрени за по-дълъг период, загубите за икономиката ни ще са огромни.

Според статистиката износът ни за Украйна е над 300 млн. долара, а вносът от там – за над 700 млн. долара. Не малък е броят и на украинските туристи, които избират нашите курорти за ваканциите си. Според статистиката над 200 хил. са тези, които летуват годишно в България.

"Въпросът е до каква степен това, което се случва в Украйна и напрежението между нея и Русия, ще има дългосрочен ефект, защото тази нестабилност, както и рискът в региона – в крайна сметка водят до един отлив на капитали и активи. България и в момента не може да се похвали с особено добри резултати в привличането на инвестиции, а един такъв отлив би могъл да има много по-сериозни последици, отколкото моментните като износ на горива, медикаменти или машини", коментира Веселин Илиев, главен директор Международно икономическо сътрудничество в Българската стопанска камара (БСК).

Сериозен проблем за икономиката ни ще настъпи, ако Русия спре природния газ към Украйна. Тогава големите ни индустриални предприятия ще бъдат принудени да затворят производствата си за неопределено време. Не е за подценяване и евентуалното прекратяване на доставките на руски нефт към България. В случай, че това стане единствената българска рафинерия, която произвежда петролни продукти, ще остане без суровина.

вж. ВИДЕО и ПИСМО от Федерацията на украинските работодатели до БСК

Дата: 06.03.2014

Източник: ТВ7

Прочетено: 3827