10.04.2014

Голяма фирма от Саудитска Арабия ще инвестира милиони в Бургас. Договорът вече е подписан и тя ще започне да развива дейност тук до месец. Арабите даже са започнали да търсят инженери и икономисти. Това съобщи Зияд ел Масри – председател на Българо-арабската бизнес асоциация, по време на първия международен инвестиционен форум „Новата икономика на България – Пътят на изток”, който се провежда в Поморие.

Интересът на арабите е насочен в областта на земеделието и по-специално в зърнопроизводството, както и в животновъдството – отглеждане на пилета, агнета, телета. Фирмата е с капитал 20 млн. евро, като 2 млн. ще бъдат инвестирани до края на тази година. Арабите имат интерес към промишлената зона на града и земеделските райони около Бургас, Айтос, Руен, а също и в областите Варна и Стара Загора, където смятат да купуват земи и да ги обработват.

Освен от Саудитска Арабия голям интерес за инвестиции у нас има и от Катар и Ливан най-вече в сферите на туризма и земеделието.

„Сега времето е такова, че имаме нужда не толкова от политици, а от икономисти. Имаме нужда от бизнесмени, които ще откриват работни места. Това, че Бургас е туристическа дестинация и разполага с обекти като летището и пристанището, дава основание градът да бъде водещ в тази посока”, заяви Ел Масри.

Сериозен минус обаче е липсата на българско посолство в Саудитска Арабия и инвеститорите са принудени да ходят до Йордания или Кувейт да вземат визи. Вторият проблем е, че Бургас има международно летище, което обаче няма линии до нито една арабска държава.

„Ако търсим реални капитали, трябва да предоставим по-лесни начини как арабите да стигнат до България”, заяви Ел Масри и допълни, че е имал разговори в тази насока с ръководството на Летище Бургас и се очаква от септември тази година от аеропорта да открият директни линии до арабски държави.

Посланици, консули и търговски представители от редица арабски и други чужди държави пристигнаха за форума в Поморие – Египет, Ливан, Судан, Йордания, Йемен, Саудитска Арабия, Алжир, Кувейт, Палестина, Турция, Русия, Беларус, Израел, Естония. Министърът на инвестиционното програмиране Иван Данов представи приоритетите за развитие на българската икономика, а зам.-председателят на Българска стопанска камара Камен Колев говори за проблемите и предизвикателства пред бизнеса в България. В залата присъстваха и много кметове от областта, сред които Иван Алексиев на домакина Поморие и на Бургас Димитър Николов. Форумът е двудневен, като се очаква утре в него да се включи и заместник министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева, която е патрон на събитието.

Дата: 10.04.2014

Източник: burgas.topnovini.bg

Прочетено: 3268