17.04.2014

Министерство на икономиката е устойчив партньор на бизнеса в борбата със сивия сектор. Това каза при посещението си в Горна Оряховица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По думите на министъра, е необходимо да бъдат стимулирани лоялните към държавата фирми, които редовно плащат данъци, социални осигуровки и всички задължения към държавата. Борбата с нелоялната конкуренция е сред приоритетите на Министерството на икономиката.

Министър Стойнев посочи, че в последните няколко месеца се прави доста за стимулиране на честните предприятия в България. Той каза още, че всички добавени плащания са извършени, въпреки нежеланието на президента. На въпрос какви са конкретните мерки, които ще бъдат предприети в борбата със сивия сектор, министърът отговори, че към момента това е основно в компетенцията на министъра на финансите, но имат предложение за конкретни мерки, които ще бъдат предприети в близко бъдеще.

По думите на Стойнев, трябва да се предпазят честните предприемачи. Той посочи, че към момента не може да се ангажира с конкретни мерки. Конкретно за ''Захарни заводи'' мога да кажа, че ако се въведе обраното начисляване на ДДС, ефектът ще бъде огромен, но основните решения в тази насока трябва да бъдат взети от министъра на финансите, заяви още Стойнев.

Във връзка с обезпечаването на стабилността на българската енергетика, министърът е категоричен, че проектът „Южен поток" е ключов за България.

По думите му, проектът е с първостепенна важност, защото гарантира доставките на природен газ. „Всички си спомняме кошмарната зима на 2009-та година. Ако ние продължаваме да зависим от други държави-транзити, за да дойде природен газ до тук, считам, че това не е устойчиво'', посочи министър Стойнев. Той обясни още, че в момента се прави диверсификация на маршрута, с което ще се създадат хиляди работни места. „

Маршрутът преминава през най-бедния регион на България и в целия Европейски съюз. В същото време се договорихме и с турския министър, като в продължение на 15 години Турция не желаеше да строи газова връзка с България", добави министърът. Той каза също, че на 15-ти март ще има работна среща за подписването на договор за изграждането на газова връзка между двете страни. „С Гърция също има договорка и предстои започване на работа, със Сърбия има известно забавяне. С Румъния вече е готова, тествана е връзката", каза министър Стойнев.

Той посочи, че е изключително важно българската икономика да бъде спокойна, от гледна точка на енергийната система и енергийните ресурси, както и тяхната цена. „Факт е, че самото построяване на „Южен поток" и доставките на природен газ за България, и намаляването на транзитните такси, ще доведе и до намаляване на цената на природния газ", каза още министърът.

Той отбеляза, че това, че поемайки ръководството, настоящото правителство веднага е започнало работа по проекта „Южен поток", показва, че най-важното за него е националният интерес. Министър Стойнев обяви, че според изготвената програма на правителството, държавата ще спасява само структуроопределящи за българската икономика предприятия. Той обясни, че при наличието на пазарна икономика, не бива държавата да се намесва в работата на частните предприятия.

По думите му, държавата трябва да регулира и да гарантира, че правилата са еднакви за абсолютно всички, което не означава, че всяко предприятие, което има затруднения ще бъде подпомагано. „Ако оставим всичко на пазарен принцип, това не би било добре. Европейският съюз вложи 500 милиарда евро за спасяване на банковата система. Това не е лошо. Но какви средства бяха вложени в спасяване на европейската индустрия? Нула.", каза министър Стойнев.

Той обясни, че едно създадено работно място в индустрията осигурява поне още три в съпътстващите сектори. Драгомир Стойнев изказа мнението си, че Европейската комисия ще промени отношението и ще се създадат политики за подпомагане на промишлеността. „Пазарните принципи остават, както и частните предприятия, не става въпрос за връщане на социализма.

Въпросът е държавата да не е пасивен играч-наблюдател, а трябва да е арбитърът, който следи дали се спазват правилата", посочи още министърът. Във връзка със замразения проект за АЕЦ Белене, той отбеляза, че България се гордее със своята ядрена енергетика и ще продължава да я развива. "Относно проекта Белене, Брюксел не е против, предишното управление може би да е против.

Един икономически проект се превърна в политически, беше замразен и стигнахме до съд", каза министърът. Той обясни, че арбитражът трябва да бъде спечелен, както и да се открие конкретен инвеститор, за да се реализира проектът "АЕЦ Белене".

Министър Стойнев посочи, че това няма да замести изграждането на седми блок на АЕЦ Козлодуй, за който са предприети действия за по-скорошната му реализация. Относно АЕЦ Белене министърът изрази мнение, че основно участие в проекта би следвало да има държавата, но към момента всички действия са замразени.

Дата: 17.04.2014

Източник: Money.bg/Novinite.bg

Прочетено: 2280