25.11.2014

Според БСК повишението няма да помогне за забогатяването на българите

Ръстът на минималната работна заплата (МРЗ) от 340 на 400 лв. няма да помогне за забогатяването на българите. В сектори като хотелиерството, например, минималният и средният размер на трудовите възнагражденията ще се препокрият. Тази теза е на Българската стопанска камара (БСК).

Според финансовия експерт Мика Зайкова обаче икономическото положение не е толкова отчайващо, тъй като през тази година ръстът на брутния вътрешен продукт е бил средно с 1,5%.

"60 лв. - изчислете какъв процент е. Със същия процент трябва да се вдигне целият Фонд "Работна заплата". Това не навсякъде е възможно. Тоест, в много сектори това не е възможно, и мисля че тук ще се съгласите. Те трябва да се изработят от икономиката. Вижте какво е състоянието в икономиката - вече шести месец има отрицателен бизнес очаквания. От юни досега включително и декември, са отрицателни - тоест, песимистични очакванията на бизнеса. Имаме спад в индустриалното производство, имаме спад в строителството", аргументира се Камен Колев, зам.-председател на БСК.

"Извинявайте, но трудът също си има също цена. И не е ли време да седнете заедно със синдикатите и да обмислите да оцените труда по професии. Защото това е работа на бипартийния диалог. Няма нужда финансовият министър да гледа тавана и да пише число за минималната работна заплата", опонира му финансовият експерт Мика Зайкова.

Спорът между двамата може да видите в "Добро утро, България!" по TV7

 

Дата: 25.11.2014

Източник: ТВ7

Прочетено: 2607