20.01.2015

Необходимо е поетапно, поносимо за хората и за пазара, увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Според него има много проблеми в пенсионно-осигурителния модел у нас, които трябва да бъдат коригирани.


“Имаме различни варианти за изискуемия осигурителен стаж и възраст за пенсиониране. Тези решения са неизбежни, знаете, че те са част от т. нар. специфични препоръки за страната, които всяка година Европейската комисия отправя към България. Стопанската камара е за едно умерено, поносимо както от хората, така и от пазара на труда умерено нарастване и на възрастта и на стажа в размер от 2 месеца първоначално за мъже и за жени”, коментира Димитър Бранков.


Той допълни, че до 2030 година поетапно и много бавно трябва да се постигне изравняване на възрастта за пенсиониране между жените и мъжете. Според него с увеличаването на осигурителните вноски няма да бъде компенсирано намаляващото отношение между осигуряващи се хора и пенсионери в последните 25 години.


„Категорично не сме съгласни с това предложение, което беше подхвърлено през последните дни. На практика дори не е имало публичен дебат на тази тема. Това много пъти е предлагано на синдикатите. Има много елементи, които трябва да бъдат коригирани, сред тях са например измамите с ТЕЛК “, каза още Бранков.


Той допълни, че криминализирането на укриването на осигуровки, допълнителното пенсионно осигуряване са сред другите, теми които ще бъдат обсъдени днес в Министерството на труда и социалната политика.

Дата: 20.01.2015

Източник: Информационна агенция "Фокус"

Прочетено: 6280