20.02.2015

Към края на 2014 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, нарастват с 27% на годишна и с 3% на тримесечна база до 1,958 млрд. лв., показват предварителните данни на Българска народна банка.

Сумата е рекордна, тъй като е най-високата, откакто централната банка води статистика за дейността на инвестиционните фондове. За последните пет години размерът на управляваните активи се повишава 3 пъти, а в периода от 2007 г. до 2014 г. – 20 пъти, показват изчисленията на Investor.bg.

Към края на декември общо 106 местни инвестиционни фондове управляват активи за 802,3 млн. лв., като на годишна база сумата нараства с 15%, или със 105,2 млн. лв. В сравнение с третото тримесечие активите им са с 0,5% по-малко, или с 3,7 млн. лв.

За една година чуждите фондове са привлекли инвестиции за 415,5 млн. лв., 60 млн. лв. от които само през последните три месеца на миналата година. Общият прираст на управляваните активи се дължи предимно на чуждестранните фондове, които увеличават средствата под управление с 36% на годишна и 5,5% на тримесечна база. Така в края на 2014 г. сумата на активите им се повишава до 1,16 млрд. лв.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. намалява делът на местните фондове, инвестиращи в облигации, за сметка на ръста на този на влагащите в акции. Облигационните фондове понижават своя дял спрямо година по-рано и вече заемат 51,9% от общия размер на активите на местните фондове. На фондовете в акции вече се падат 31,8%. Делът на балансираните фондове също се покачва – от 15,3% до 16,1%. Промените могат да се считат за повишен рисков апетит, имайки предвид характеристиките на видовете фондове.

Делът на инвестициите в депозити спада рязко за сметка на ръста на вложенията в облигации и акции

Разбивка по инструменти показва, че в абсолютно изражение инвестициите на местните фондове в акции се покачват с 33,2 млн. лв., или със 17,4%, за година, и с 3,1 млн. лв. за тримесечие до 224,8 млн. лв. Вложенията в облигации са два пъти повече в сравнение с края на 2013 г., като се увеличават със 101,7 млн. лв. до 199,7 млн. лв. За тримесечие покачването е с 60,6 млн. лв., или с 43,5 на сто, разкриват още данните на БНБ.

За периода октомври-декември има по-съществена промяна в дела, който заемат инструментите, включени в портфейлите на местните инвестиционни фондове. Делът на депозитите спада до 40% от 52,3%, но отново остава най-голям. Следват акциите, които повишават дела си до 28% в сравнение с година по-рано. Покачването е по-съществено при ценните книжа, различни от акции. През четвъртото тримесечие на 2014 г. делът им се удвоява до 24,9%.

Валутната структура също бележи изменение – нараства дела на вложенията на местните фондове в евро. Традиционно най-голям дял (74,8%) заемат вложенията в лева. Следват ги активите в евро с 20,1%, в долари и в други валути – 2,5% и 2,6%, съответно.

Повече инвестиции в Европа и САЩ

Предприетите през втората половина на 2014 г. мерки от страна на Европейската централна банка за стимулиране на кредитната активност и оттам – на икономическия растеж в Европа, като че ли са оказали влияние върху инвестиционната активност на фондовете.

По-ниските лихви, по-евтиното евро и по-привлекателните инвестиции в европейски акции са сред причините инвестиционните фондове да погледнат по-смело към Стария континент. През четвъртото тримесечие вложенията на фондовете в 28-те страни членки на Европейския съюз скачат с 90% на годишна и с 32% на тримесечна база и прехвърлят 100 млн. лв.

Разбира се, най-много са инвестициите в България, като за периода октомври-декември 2014 г. те нарастват с 35% на годишна и с 13% на тримесечна база до 329,1 млн. лв.

Делът на вложенията на местните инвестиционни дружества в Балканските държави се запазва непроменен – 1,3% към края на декември. Става дума за инвестициите на фондовете в Турция, Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Босна и Херцеговина, които през четвъртото тримесечие са за 5,8 млн. лв. при 4,1 млн. лв. година по-рано.

Мениджърите на фондове са намалили експозициите си към Русия. Заради конфликта с Украйна руският капиталов пазар претърпя съществени изменения в края на годината. Валутите на двете страни също бяха подложени на силна обезценка. През четвъртото тримесечие вложенията на местните инвестиционни дружества в Русия се понижават до 3,1 млн. лв. при 4,2 млн. лв. година по-рано.

Впечатление прави, че инвестициите на местните фондове в САЩ почти се удвояват. Те растат до 11,2 млн. лв. от 6,6 млн. лв., колкото бяха преди година. Възходът на водещите индекси на Wall Street продължава, като мениджърите на фондовете явно са счели, че моментът за покупки е подходящ. От една страна решението им може да е базирано на това, че не бива да се пропуска възходящия тренд, който може да продължи още, а от друга – заради по-евтиния петрол книжата на редица енергийни компании поевтиняха рязко, което може да е бил удачен момент за покупка на техни акции.

Домакинствата са вложили 2,6 млн. лв. в местни инвестиционни фондове през четвъртото тримесечие

Разбивка по институционални сектори показва, че през тримесечието към местните инвестиционните фондове най-силно е било търсенето от страна на домакинствата, следвани от застрахователните компании и пенсионните фондове.

Към декември 2014 г. задълженията на инвестиционните фондове към домакинствата скачат с 27% на годишна база до 365,4 млн. лв.

Може би все пак малка част от изплатените гарантирани влогове в Корпоративна търговска банка са се насочили към местните фондове, тъй като за периода от октомври до декември задълженията на управляващите дружества към населението се покачват с 2,6 млн. лв. Припомняме, че по информация на ФГВБ близо 2%, или около 65 млн. лв., от защитените депозити в останалата без лиценз банка са били изтеглени в брой.

От своя страна застрахователните компании и пенсионните фондове увеличават инвестициите си с 24,5% на годишна и с 2% на тримесечна база до 208,8 млн. лв.

В края на 2014 г. вложенията на фирмите в местни фондове намаляват до 78,9 млн. лв. при 110,2 млн. лв. преди година.

Дата: 20.02.2015

Източник: Investor.bg

Прочетено: 874