27.05.2015

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Направените промени ще подобрят възможностите за достъп на специализираните предприятия до участие в обществените поръчки, което кореспондира с последователното провеждане на политиката за подпомагане и стимулиране на предприятията на хора с увреждания. Същевременно текстовете се прецизират така, че да се преодолее недобросъвестното използване на предвидените облекчения и да се намалят рисковете от забавяне или неуспешно възлагане на поръчките.

Със законопроекта се отменя забраната възложителите да поставят изисквания за икономическо и финансово състояние, квалификация и технически възможности по отношение на специализираните предприятия или кооперации на хора с увреждания. По този начин се гарантира, че възлагането на поръчката ще се съобрази с капацитетните възможности на тези лица при запазване на конкуренцията между тях. Това ще доведе до преустановяване на практиката да се злоупотребява с регистрацията по Закона за интеграция на хората с увреждания, използвана от недобросъвестни лица с цел участие в поръчки, за чието изпълнение не разполагат с необходимия опит и капацитет.

Същевременно се предвижда поне 80 на сто от предмета на поръчката да се изпълнява от специализирано предприятие или кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс, или с подизпълнители, или с ресурсите на трети лица, които също трябва да са такива предприятия или кооперации.

Урежда се и възможността при възлагане на запазени поръчки да участват и други лица, извън кръга на специализираните предприятия. Целта е да се постигне бързина и ефективност в процеса на възлагане, тъй като се спестява време от прекратяване и повторно откриване на процедурата, в случай че не може да се възложи на специализирано предприятие.

Въвежда се гъвкав подход при разделянето на обособени позиции, което ще спомогне за по-лесно управление на изпълнението на поръчката, без да се възпрепятства участието на специализираните предприятия или кооперации на хора с увреждания, които при необходимост могат да се обединяват.

Със законопроекта се предлага също така Агенцията по обществени поръчки да премине към министъра на финансите. Това ще създаде предпоставки за провеждане на единна политика в областта на обществените поръчки чрез обединяване в общо ръководство на органите, отговорни за методология, мониторинг, централизирано възлагане, предварителен и последващ контрол. Ще се подобри финансовото и ресурсно обезпечаване на АОП, особено във връзка с предвиденото в новия закон разширяване на обхвата на предварителния контрол, осъществяван от агенцията. Ще се създадат по-благоприятни условия за реализиране на Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки за периода 2014-2020 г., която е важно условие за изпълнението на Споразумението за партньорство.

Дата: 27.05.2015

Източник: МС

Прочетено: 1859