22.06.2015

Подложена на безпрецедентен натиск, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква да отложи и преразгледа новите цени на електроенергията за бита и бизнеса, които трябваше да влязат в сила от 1 юли. Целта е да се приложат набелязаните по спешност мерки за свиване на разходите в държавната енергетика с 10 на сто, за орязване на възобновяемите енергийни проекти, които са надули инвестиционните си разходи, и за разширяване на помощите за бизнеса.

Най-късно в петък регулаторът ще реши дали да отложи ценовия период, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти в понеделник.

Преди ден вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че правителството е против поскъпването на тока, срещу което се разбунтуваха работодателските организации, които заплашиха с едночасови стачки в предприятия. Председателят на БСК Божидар Данев предложи цените на тока да се замразят до Нова година, а преди това премиерът Бойко Борисов поиска КЕВР да отложи решението с един месец, както и ще се случи.

Правителството обаче направи уговорката, че то не може да налага волята си на регулатора и прехвърли "горещия картоф" в парламента, който наскоро избра новия състав на КЕВР по нови правила, които уж да му гарантират независимост от политическата конюнктура.

Първоначално и някои депутати – сред които председателят на енергийната комисия Делян Добрев – се обявиха против изслушването на КЕВР и намеса в ценообразуването. След съвместния демарш на кабинета и работодателите, обаче, парламентът ще изслуша регулатора за оспорваното от бизнеса повишение на тока за свободния пазар между 13 и 20% и на бита – средно с 2%.

Бизнесът възразява най-вече срещу повишението на добавката "задължение към обществото", която покрива изкупувания по преференциални цени ток. Досега шефът на КЕВР твърдеше, че няма да отстъпи от решението за тази добавка, но пък след молбата на Борисов допусна решението за цените да бъде отложено, припомняйки подобен прецедент през 2013 г.

Парламентарен дебат – в сряда

След насрочените протестите на десетки предприятия от 26 юни и заплахите на бизнес организации, че може да се стигне до "ексцесии" като блокиране на магистрали и пр., управляващите обявиха в неделя допълнителни мерки за намаляване на дефицитите в енергетиката, включително парламентарно разследване за депутати със слънчеви и вятърни централи.

Председателят на Народното събрание (НС) Цецка Цачева събра в понеделник лидерите на парламентарните групи, за да се насрочи изслушване на КЕВР. Дебатът ще е в сряда, стана ясно след срещата. Иван Иванов заяви, че след това комисията ще реши окончателно дали отлага цените от 1 юли.

По неофициална информация на Mediapool се върви към този вариант, за да се изчакат резултатите от финансовите одити на ВЕИ-проектите, които, според енергийния министър Теменужка Петкова, ще са готови до две седмици. Проверките трябва да покажат дали има слънчеви и вятърни централи с надути инвестиционни разходи, такива с еврофинансиране, което се скрили при определяне на цените им и други с нередности при изграждането или присъединяването.

Очертава се намаление на ръста на добавките към цената

Ако нередовните ВЕИ-та се отрежат от гарантирано изкупуване на тока, то повишението на добавката "задължение към обществото" от 19 на над 40 лв. за мегаватчас, ще бъде ревизирано. Тази тарифа може да стане по-ниска и с разширяване на обхвата на планираното подпомагане на енергоемките предприятия, с което ефектът й върху икономиката ще бъде допълнително намален.

Досега енергийното министерство смяташе да намали с 85 на сто зелената компонента от таксата "задължение към обществото" за предприятията с годишна консумация над 30 гигаватчаса. Така вместо 40.21 лв./МВтч те щяха да плащат по 21 лв. за потреблението над 30 гигаватчаса.. В неделя обаче министър Петкова каза, че ще се включат и предприятия с по-малка консумация.

Новите намерения са държавна помощ да получава и бизнесът с потребление над 2 гигаватчаса. За предприятията, ползващи между 2 и 10 ГВтч, се планира отстъпка от 30% в цената, при потребление от 10 до 20 ГВтч – 40% редукция, а при консумация от 20 до 30 ГВтч намалението ще е 50 на сто, обясниха запознати от Министерството на енергетиката.

Над 30 ГВтч остава подпомагането от 85 процента. С разширяването на обхвата, планираната към момента държавна помощ за бизнеса от 95 млн. лв. ще стане около 150 млн. лв., които трябва да бъдат одобрени от Еврокомисията. Надеждите на управляващите са, че това ще стане до края на юли, за да влезе в сила заедно с новите цени от август.

Съкращения на щатове и други разходи в държавната енергетика

В кратки срокове също така държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", Мини "Марица Изток", "Националната електрическа компания" (НЕК) и "Електоренергийният системен оператор" (ЕСО) трябва да представят планове за поетапно намаляване на административните им разходи. Става въпрос за съкращаване на незаети щатове, които в момента са стотици в държавната енергетика, и свиването на персонала през пенсиониращите се служители, обясни пред Mediapool председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ.. През оптимизиране на обществените поръчки пък ще се намаляват разходите за транспорт и храна в държавните енергийни фирми, допълни той.

Според доклад на енергийното министерство в държавната енергетика щатните бройки са 21 хиляди със средна месечна издръжка от 3300 лв. Голяма част от тях обаче не са заети, но разходите влизат в цените. За да няма синдикални протести, се тръгва от съкращаването на незаетите щатове, а после ще има и допълнително орязване на излишния персонал през пенсионираните служители.

Прилагането на всичко това ще доведе до промяна на изходната база, при която КЕВР е правила изчисляването на тарифите по веригата производство – пренос – разпределение и снабдяване с електроенергия и ще се наложи преизчисляване. Дали то ще доведе до желаното от премиера, правителството и управляващите партии задържане на цените на тока преди местните избори, предстои да се види.

Предстоят нови изчисления

По думите на Делян Добрев обаче е много важно да се спази предвиденият от КЕВР модел на ценообразуване и осигуряване на приходи в отрасъла, за да не се натрупват нови дефицити в системата (4 млрд. лева за БЕХ), а да се започне постепенно стопяване на сегашните.

Промяна в ценовия модел, така че да няма голямо увеличение на компонентата "задължение към обществото" за свободния пазар и в същото време да няма скок и в цената за битовите клиенти, е възможна, само ако бъдат реализирани допълнителни мерки, коментира от своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Към сегашната ситуация моделът, който създаде КЕВР, е балансиран и неговото нарушаване ще доведе до утежняване или на ситуацията на НЕК, или до повишаване на цената на електроенергията за бита, смята и шефът на КЕВР.

Регулаторът ще се съобрази и ще посрещне със задоволство резултатите от набелязаните от правителството допълнителни мерки, защото това ще ни улесни да отговорим на обществените очаквания, каза той.

Иванов изрази огорчение, че с наближаването на срока за обявяване на цените на електроенергията върху КЕВР започва да бъде упражняван силен политически натиск и то от хора, които са заявявали, че регулаторът трябва да е политически независим.

Дата: 22.06.2015

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1712