26.06.2015

ВИДЕО

Над 1100 фирми в 50 града на страната се включиха в протеста на бизнеса с искане за реформи в енергетиката, по данни на Българската стопанска камара. Протестът се изрази в спиране на работата на предприята за 1 час или в поставяне на ленти, стикери и плакати. Включиха се предприятия от всички сектори на икономиката.

Големите протребители настояват за осветляване и прекратяване на злоупотребите в българската енергетика и за реформи в сектора. Бизнесът настоява управляващите да работят в тази посока и предлага мерки за излизане на енергийния сектор от кризата.

Най-големите протестни шествия са в Казанлък и Стара Загора. Близо 10000 работници преминаха по улиците в знак на протест и подкрепа на исканията на работодателите си – да няма промяна в цената на енергията.

Повишаването на цената на тока за промишлеността обрича производството на огромни загуби, дори и фалити. В това са категорични представителите на бизнеса. Според тях няма как да променят цените на изделия към крайните си клиенти, тъй като са обвързани с договори. Владимир Спасов управлява предприятие което е световен лидер в производството на хидравлични помпи, според него ако цената се повиши застрашава целият сектор.

Владимир Спасов, управител на фирма: Не е мислимо да бъдат коригирани цените на пазара. Това би ни оставило вън от някои клиенти, би намалило със сигурност продажбите на фирмата, респективно до загуба на пазарни позиции до намаляване на заетостта на фирмата, до намаляване на броя на заетите хора във фирмата и възнагражденията.

Хиляди работници спряха машините си и излязоха по улиците на града в знак на протест от готвеният скок на тока.

Комисията за енергийно и водно регулиране се очаква днес да реши окончателно дали да отложи планираното поскъпване на тока за бизнеса от първи юли. Вчера депутатите създадоха възможност за отсрочка като одобриха промени в закона за енергетиката, които позволяват цената на електричеството да бъде променена от първи август, вместо от 1 юли. Целта е през следващия месец правителството да намери резерви, които да облекчат ценовия скок. В момента текат проверки в зелените централи, обмислят се съкращения в разходите на държавните енергийни дружества, предстои да влезе в сила и наредба, която ще намали поскъпването на тока за промишлеността.

Вчера синдикати, работодатели и депутати от енергийната комисия обсъдиха още предложения за намиране на резерви в системата. Днес разговорите продължават на тристранна среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Дата: 26.06.2015

Източник: БНТ

Прочетено: 2417