20.09.2021

На 1 януари, когато се актуализират цените за домакинствата, който и да е на власт, на следващия ден ще падне от нея, смята Боян Рашев

Природният газ е основната причина за поскъпването на тока в Европа, но това се дължи на дългосрочни процеси. Не се инвестира в проучванията, търсенето и добива му. Европа дълго време си мислеше, че ВЕИ-тата могат лесно да заменят природния газ и въглищата. В момента виждаме, че не могат.

Това заяви в студиото на "Тази сутрин" енергийният експерт Боян Рашев от denkstatt - България.

"Факторите, които покачват цената на тока, са общоевропейски. В края на юли имаше проблеми на наша територия, тогава си имаше наш пик. След това ТЕЦ "Марица изток 2" тръгна и нещата се нормализираха", добави той.

Според енергийния експерт с тези цени на тока Европа не е място, където може да се произвежда, каквото и да е. Тя става абсолютно неконкурентна и за всички ще бъде много скъпо.

"Свързаният електроенергиен пазар на ЕС ще се разпадане и отделните държави ще си защитават икономиките. Цените на въглеродните квоти трябва да се свалят. Има много механизми, ЕК може да го направи", обясни той.

Рашев обясни, че огромна част от енергията на АЕЦ "Козлодуй" отива на регулирания пазар, за да се държи ниска цената за домакинствата.

"На 1 януари, когато се актуализират цените за домакинствата, който и да е на власт, на следващия ден ще падне от нея", смята експертът.

ВИДЕО

Дата: 20.09.2021

Източник: btvnovinite.bg

Прочетено: 2694