14.07.2015

Правителството ще прави банка с кадри на държавната администрация, които ще бъдат избирани на два тура – общ и специализиран. Този нов модел за централизиран подбор на кадрите ще стане с промени в Закона за държавния служител.

Промяната е била одобрена единодушно от Съвета за административна реформа, председателстван от вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова, съобщи правителствената пресслужба.

В момента всяко ведомство само назначава служителите си. Ефектът е 81% от назначенията и преназначенията в държавната администрация са станали без конкурс, чрез "вратички" в закона, е посочено в съобщението.

Целта на промяната е да се сведе до минимум субективният момент при назначенията и преназначаването на държавни служители, като се осигури прозрачност.

Чрез новия модел "ще се гарантира качество в държавната администрация, както и затварянето на "вратичките" за нарушаване и заобикаляне на правилата за подбор", казва вицепремиерът Бъчварова.

Новият модел по примера на Еврокомисията

За база за въвеждането на новия подход за назначения в държавната администрация е възприет моделът на Европейската комисия и други европейски модели за подбор на кадри, е посочено в съобщението.

Предвижда се провеждането на два етапа на конкурс.

По време на първия етап - т.нар. централизиран подбор, ще се отсяват кандидати за държавната администрация, които притежават необходимите задължителни общи компетенции.

Отсетите кандидати ще бъдат включени в банка от кадри с валидност три години.

В рамките на този период всяка една администрация ще ползва създадения чиновнически пул, за да подбере най-подходящите кандидати за последващи специализирани тестове и интервюта, когато провеждат конкурс за заемане на длъжности в държавната администрация.

Задължителна оценка за въздействие на законодателството

Практическото въвеждане на задължителната оценка на въздействието на законодателството е било обсъдено още по време на заседанието на Съвета по административна реформа.

Представеният проект за промени в Закона за нормативните актове "цели създаването на механизъм, който да подобри качеството на законодателството", казва вицепремиерът Бъчварова.

Чрез този способ ще се отговори и на критиките на бизнеса за липса на последователност и предсказуемост на регулаторната политика. На базата на данни от други европейски държави, въвеждането на задължителна оценка на въздействието може да доведе до 40% по-малко промени в законодателството, се казва в правителственото съобщение.

По думите на вицепремиера Томислав Дончев, оценката на въздействието и нейното подлагане на обществено обсъждане ще позволи и конкурентност, тъй като дава възможност по време на периода на обществена консултация представители на организации, като тези от НПО сектора, да предложат алтернативна оценка на въздействието и свой анализ.

По време на обсъждането, представителите на министерствата подкрепиха предложенията, изработени съвместно от екипа на Бъчварова и този на председателя на парламента Цецка Цачева.

Предстои финализиране на законопроекта на база коментарите от заседанието на съвета.

"Това е механизъм, който брани обществения интерес и механизъм, който е антилобистки и антикорупционен", допълни Бъчварова.

Амбиция за въвеждане на оценка на въздействието на законодателството беше заявила и вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева в предишния кабинет, но до реализация на идеята й така и не се стигна.

Дата: 14.07.2015

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1496