22.10.2015

Българската стопанска камара се обяви за отмяна на практиката за приемане на минимални осигурителни прагове по длъжности и икономически сектори. В Европейския съюз няма подобни практики. Това заяви пред "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Изказването дойде след предложението на социалния министър Ивайло Калфин минималните осигурителни прагове за тютюнопроизводителите да не бъдат повишавани, което премиерът Борисов отхвърли.

Според Бранков в тютюневия сектор има спад на производството, но това не е единственият бранш, в който има намаление.

Ефектът от минималните прагове е негативен. Във всички браншове и предприятия, където имаме високи средни заплати и висок среден осигурителен доход – металургията, енергетиката със заплати от над 2 хил. лева, там ефектът е близо до нула. В малките и средни предприятия, търговията и услугите, строителството, туризма и в регионите с ниско заплащане ефектът е натоварване на разходната част на бюджетите. Заедно с високите цени на електроенергията и т.н. това действа в посока на съкращаване на заетостта – на нискоквалифицирани работници, на млади хора и майки, обясни Бранков.

Той обясни, че от БСК оценяват негативно намерението на правителството за въвеждане на данък "вредни храни“: Има много въпросителни относно този проект. Ние не можем да си обясним как Министерството на здравеопазването може да бъде инициатор на законодателна инициатива в областта на данъчното законодателство. Министерството на финансите трябва да бъде вносител на такъв законопроект. Данък "вредни храни" маркира категории хранителни продукти, които засягат износа на страната.

Банков смята, че не е случайно, че подобен законопроект се анонсира дни преди местните избори.

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Бранков чуйте в звуковия файл.

Дата: 22.10.2015

Източник: БНР

Прочетено: 1789