Дата: 25.11.2015

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 2686

ИТ секторът може да нарасне двойно, ако има кадри.

Бизнесът изпитва остър глад за 190 професии, заяви в студиото на Блумбърг ТВ Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в БСК. Самата мрежа от професионални гимназии не отговаря на регионалната структура. Отделно има бягство от професионалните гимназии. Такива примери има в Сливен с текстила, в областта на металургичната индустрия в Перник, с машиностроенето в Пловдив. 

Този проблем трябва да се реши с регулиран план-прием и да се правят проучвания, препоръча Томов.

Повече от половината висшисти у нас работят на длъжности за средно образование. Вече наблюдаваме потомствена безработица, а близо 870 хиляди българи нито учат, нито работят. Годишно от пазара на труда отпадат около 40 хиляди заети, а всяка година страната ни напускат 40 хиляди младежи. Работодателите имат сериозен проблем с намирането на подходящи хора за ключови позиции. 

ИТ секторът изпитва остра нужда от т. нар. хибридни специалисти, заяви още Томчо Томов. Ако софтуерната индустрия разполага с кадри, тя би могла да увеличи двойно приноса си към БВП, каза експертът. Проблемът е, че всяка година приемът в университетите за инженерно-технически кадри намалява. Има бягство от математиката.

Освен това те се нуждаят от специалисти с интердисциплинарни умения - не само технически, но и умения, свързани с маркетинг, комуникации, водене на преговори. Не могат да завършват техническия университет и след това да ходят да завършват друг университет. Трябва да има модулна система, препоръча Томов.

Много сериозна потребност за кадри има в медицината, в образованието много скоро ще усетим недостиг на кадри. Има доста обучаващи се в педагогически специалности, но младите бягат след това от учителската професия, добави той.

По думите му университетите с тези делегирани бюджети са нещо като отворена врата на входа и отворена врата на изхода.

ВИДЕО